De halve marathon: het lange interview door jonge radiomakers

Tofik Dibi

Atze de Vrieze gaat negentig minuten lang in gesprek met Tofik Dibi.

Zes jaar lang was Tofik Dibi het grootste talent van GroenLinks in de Tweede Kamer, één van de belangrijkste stemmen in het debat met Geert Wilders én het grote voorbeeld van de intelligente, welbespraakte Nederlandse Marokkaan.

Toen kwam zijn politieke carrière tot een abrupt einde, en moest hij zichzelf helemaal opnieuw uitvinden. Welke Tofik Dibi zit vijf jaar later tegenover Atze de Vrieze?

'Ik wilde altijd bij die tantes gaan zitten.'

Tofik Dibi in De halve marathon

Negentig minuten lang praat Atze de Vrieze met Tofik Dibi over het theaterstuk waar hij nu mee bezig is, over het boek dat hij over zichzelf schreef en hoe het leven van Dibi veranderde na het verschijnen van zijn boek. Dibi vertelt over zijn politieke dubbelleven, over zijn tijd bij GroenLinks, over zijn homoseksualiteit en zijn coming out. Het gaat over Dibi’s tantes, Jesse Klaver, Charlottesville en klappen verkopen aan nazi’s. Hij praat over social media, social justice warriors, de ophefindustrie, millenials en babyboomers. Hij vertelt over de emanciperende werking van muziek en uitgaan, schaamte loslaten en schijt hebben. En R. Kelly is ook van de partij.

'Het is bizar hoeveel invloed Twitter kan hebben.'

Tofik Dibi in De halve marathon

Een nieuw perspectief, iets dat je nog niet wist. Dat is wat Atze de Vrieze altijd wil brengen, of het nu om recensies, interviews of nieuwsverhalen gaat. Hij doet dat sinds 2006 voor 3voor12, het popmuziekplatform van de VPRO. Voor 3voor12 interviewde hij niet alleen visionaire popmuzikanten als Nick Cave, Brian Eno en Arcade Fire, maar ook de mensen achter de muziek. In 2015 won Atze de Vrieze de prestigieuze Pop Media Prijs. Voor De halve marathon maakt hij een uitstapje naar een gast die niet direct met popmuziek te maken heeft, maar er wel een grote voorliefde voor heeft. 

In september 2006 komt Tofik Dibi (1980) als jeugdige kandidaat op de zevende plaats van de lijst van GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dibi zegt zich vanuit zijn achtergrond met name te richten op het vergroten van de kansen van jongeren in grote steden.

In december 2008 wordt Dibi door de parlementaire pers verkozen als ‘politiek talent van het jaar’. In de periode 2006-2010 is Dibi woordvoerder onderwijs, jeugd en gezin, landbouw en integratie. Hij zit ook in de parlementaire onderzoekscommissie voor het onderwijs. Van 2010 tot 2012 is hij woordvoerder veiligheid, jeugd & gezin en integratie.

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012 ontstaat het gerucht dat Dibi zich kandidaat wil stellen als lijsttrekker voor GroenLinks. Binnen de partij wordt Dibi geadviseerd om af te zien van zijn kandidatuur. Er wordt een referendum georganiseerd waarbij Jolande Sap 84% van de stemmen krijgt. Op eigen verzoek staat Dibi vervolgens op de tiende plaats op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen 2012. De partij behaalt vier zetels, Dibi wordt niet herkozen. Op 20 september 2012 vertrekt hij formeel uit de Tweede Kamer.

Na zijn vertrek uit de Tweede Kamer gaat Dibi weer studeren, maar daar stopt hij in 2014 mee. In oktober 2015 maakt Dibi zijn homoseksuele geaardheid publiekelijk bekend middels een interview in het dagblad de Volkskrant. Op hetzelfde moment komt zijn autobiografisch boek Djinn uit, waarin hij dieper ingaat op zijn achtergrond, zijn politieke carrière en zijn verborgen gehouden homoseksualiteit.

Momenteel schrijft hij voor De Gladiool en is hij bezig met een theaterstuk over de wereld van de Nederlands-Marokkaanse vrouw.