De halve marathon: het lange interview door jonge radiomakers

Hajar Alariachi

Jonathan Maas interviewt programmamaker, presentator en docent Hajar Alariachi.

Hajar Alariachi is een goedgebekte Amsterdamse vrouw met een hoofddoek, die geen enkel gevoelig thema uit de weg gaat. Of het nu islam, immigratie of homoseksualiteit is.

Ruim 10 jaar geleden begon ze met haar twee zussen De Meiden van Halal, een spraakmakend programma op de Nederlandse televisie.

Inmiddels is Hajar 31 en hoogzwanger van haar tweede kind. Afgelopen winter maakte ze samen met haar zussen De Mama’s van Halal, waarin ze zichzelf en het veranderde Nederland onder de loep namen. Ze doceert op meerdere hogescholen en treedt op als dagvoorzitter.

Zijn haar denkbeelden veranderd sinds De Meiden van Halal? Is ze conservatiever of progressiever geworden?

Dit en meer vraagt Jonathan Maas aan Hajar Alariachi in De halve marathon.

'Ik ben zo pro-vrijheid dat ik daarom tegen Geert Wilders ben en Ayaan en al die mensen die ervoor willen zorgen dat ik er anders uit ga zien.'

Hajar Alariachi in De halve marathon

Negentig minuten lang praat Jonathan met Hajar over haar zussen, haar ouders en het gezin waarin ze opgroeide. Over haar bemoeizucht met het maatschappelijk debat en hoe ze op jonge leeftijd in de media terechtkwam. Ze vertelt over het vliegtuigongeluk dat ze meemaakte en de pijnlijke nasleep daarvan. Het gaat over het tv-programma De Meiden van Halal en de eerste ongemakkelijk uitzending op de Gay Pride. Ze vertelt over haar veranderde principes en haar schaamte voor eerdere uitspraken. Over de islam, de Nederlandse cultuur en haar eigen identiteit daarbinnen. En het gaat over wit privilege en Hajars liefde voor pindakaas.

'Ja, jullie met jullie islam.'

De ouders van Hajar Alariachi tegen de zussen Esmaa, Jihad en Hajar

Jonathan Maas werkt sinds 2009 voor de VPRO, eerst als freelance schrijver voor de VPRO Gids, daarna als redacteur voor vpro.nl en tv-researcher voor IDFA, Holland Festival en Dutch Design Week-programma’s. In 2011 publiceerde hij de interviewbundel Wereldverbeteraars: gesprekken met kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers die dwarse ideeën hebben hoe de wereld te veranderen. Interviewen vindt Jonathan een van de leukste dingen van de wereld: ongeremd nieuwsgierig mogen zijn naar wat andere mensen boeit en drijft in het leven en hoe ze tegen de wereld aankijken. 

Voor zijn tijd bij de VPRO werkte Jonathan onder meer als verslaggever voor Trouw en Algemeen Dagblad, maakte hij reisreportages voor het tijdschrift Columbus en werkte hij als redacteur voor BNR Nieuwsradio. In 2011 reisde hij mee met Redmond O’Hanlon in de voetsporen van de 19e eeuwse ontdekkingsreizigers en publiceerde hij voor de VPRO samen met Caroline Ligthart het boek O’Hanlons Helden.

Hajar Alariachi is docent op verschillende hogescholen, televisiepresentator en dagvoorzitter. Ze studeerde International Business and Languages om vervolgens in de Verenigde Staten een master marketing cum laude af te ronden. 

Ruim tien jaar geleden werd Hajar bekend door haar rol in de televisieserie De Meiden van Halal van de NPS. In deze serie gaat ze samen met haar zussen Esmaa en Jihad – Marokkaans-Berberse moslima’s uit Amsterdam-West – op ‘ontdekkingsreis’ om te zien of Nederland iets voor hen is.

Hajar was ook te zien in het eenmalige programma Bimbo’s en Boerka’s, tegenstellingen in multicultureel Nederland. De discussie die in dit programma plaatsvond tussen de Alariachi-zussen en Hans Teeuwen werd later verkozen tot TV-moment van het Jaar 2007. In 2006 presenteerde ze ook een aflevering van Planet Europe over Bulgarije.

In 2016 keerde Hajar samen met haar zussen terug op televisie met het programma De Meiden van Halal van de NTR. Afgelopen zomer was ze deelnemer aan het HUMAN-programma What’s the right thing to do?