Zestien jaar lang zwaaide Angela Merkel de scepter over onze oosterburen. Wat heeft ze betekend voor Duitsland en de wereld, en hoe gaat het land zonder haar verder? Deze kijk- en luistertips brengen je dichter bij een antwoord.

Elmar Veerman

De Duitsers gaan naar de stembus, en het is eindelijk weer eens spannend. Na zestien jaar aan de macht is Angela Merkel, de natuurkundige uit de voormalige DDR die uitgroeide tot moeder des vaderlands en leider van Europa, niet meer verkiesbaar. Het tijdperk-Merkel is ten einde. Als je wilt weten hoe Duitse jongeren, die dus nooit echt een andere kanselier hebben meegemaakt, daarnaar kijken, is de zesdelige podcasts Generatie Merkel iets voor je. Sophie Derkzen neemt je mee op reis door Duitsland. Luister om te beginnen even de trailer hieronder.

In de podcast komen vragen aan bod als: wat deed Merkel nou precies tegen klimaatverandering, hoe heeft ze de samenleving veranderd door honderdduizenden vluchtelingen welkom te heten, waarom heeft ze de verschillen tussen het oosten en het westen van Duitsland niet weten te verkleinen? Kortom, wat voor land laat ze achter? Een spannende inkijk in een land dat zich opmaakt voor een toekomst zonder zijn ‘Mutti’, volgens een recensent in de Volkskrant. Luister de podcast via vpro.nl/generatiemerkel of vind ‘m op je favoriete podcastplatform.

Merkel was lang de machtigste vrouw ter wereld en gold als een baken van stabiliteit en redelijkheid. Wie schaffte sie das? In 2017, toen ze al het langstzittende staatshoofd van Europa was en er verkiezingen aankwamen, dook VPRO Tegenlicht in het fenomeen Merkel. Hoe kon ze op zo’n geruisloze manier zo veel macht vergaren? En hoe heeft haar Oost-Duitse achtergrond daaraan bijgedragen? Ook nu nog interessante vragen. Check hieronder de trailer en klik door als die naar meer smaakt.

'Ik denk dat Duitsland toe is aan een nieuwe leider, alleen: ik zou niet weten wie'

In dit interview zei Britta Hosman, de regisseur van die aflevering: ‘Ik denk dat Duitsland toe is aan een nieuwe leider, alleen: ik zou niet weten wie.’ Vier jaar later mag de Duitse kiezer zich over die vraag buigen, en die leek er aanvankelijk ongeveer net zo over te denken. Het is een spannende race waarin vlak voor de finish niet Armin Laschet, Merkels opvolger binnen de CDU/CSU, aan kop ligt, maar de socialistische tegenstrever Olaf Scholz. Oftewel de Scholzomat, een bijnaam die de man kreeg omdat hij zo weinig menselijks uitstraalt. Is dat wat de Duitsers willen? Correspondent Margriet Brandsma denkt van wel: hij ligt volgens haar voor omdat hij van alle kandidaten het meest op Merkel lijkt. Wat Merkel daar zelf van vindt, vertelt ze ook:

Bureau Berlijn is een terugkerende rubriek over de Duitse verkiezingen in het radioprogramma Bureau Buitenland. Hier vind je alle afleveringen op een rijtje.

nog meer Duitsland