Het Groot-Brittannië van...

Nederland interesseert de Britten 'geen klap', volgens de makers van Het Groot-Brittannië van... Toch vonden ze vijf bijzondere mensen bereid om hún Groot-Brittannië te laten zien. Het resultaat is een unieke reisserie over het eiland van onze westerburen.

In de 5-delige reisserie Het Groot-Brittannië van… zien we het eiland door de ogen van vijf eigenzinnige Britten. Groot-Brittannië, ooit een wereldmacht, is steeds meer op zichzelf teruggeworpen. Een groot deel van de Britten ziet geen heil in de Europese Unie en wil zich van Europa losmaken. In Schotland wil een groot deel van de bevolking zich juist weer afscheiden van de rest van Groot-Brittannië. Waar dobbert het eiland? Waar hoort het bij? Wie zijn de Britten? Met vijf bijzondere gidsen gaan we op zoek naar de antwoorden.

Londen: Ken Livingstone

De oud-burgemeester van Londen is het boegbeeld van het gelijkheidsideaal van Labour. Hij maakt zich kwaad om het feit dat zijn stad onbetaalbaar dreigt te worden voor grote groepen mensen en steeds meer in handen is van private ondernemingen. Hij reist van links naar rechts door Groot-Londen, met de Jubilee Line, vanuit zijn eenvoudige woonwijk Brent door het financiële hart van Canary Wharf naar de nieuwe bloei van Oost-Londen. Een uitgesproken gids in een snel groeiende metropool.

Lees en luister ook: interview Bureau Buitenland met Ken Livingstone.

Schotland: Cora Bissett

De Schotse theatermaakster en zangeres is een hartstochtelijk voorstander van de onafhankelijkheid van Schotland. Want het wordt tijd dat de Schotten hun eigenwaarde terugvinden en hun eigen beslissingen mogen nemen met hun zelfverdiende oliegeld. Geen kernenergie, wel een ruimer migratiebeleid en bij de EU blijven. Ook al leverde het referendum van september een nee op, velen hebben zich daar nog niet bij neergelegd. Een tocht door strijdlustig Schotland, van Glasgow naar Edinburg naar Fife en naar een eiland dat zich al onafhankelijk voelt: the Isle of Eigg.

Zuidwest-Engeland: Clive Stafford Smith

Deze mensenrechtenadvocaat, bekend van zijn strijd tegen de doodstraf in Amerika, is terug in zijn moederland. Hij woont in een klein dorp in Dorset. Met hetzelfde enthousiasme waarmee hij gevangenen uit Guantánamo Bay vrij probeert te krijgen, stort hij zich op de verdediging van het lieflijke plattelandsleven in Dorset, dat bedreigd wordt door projectontwikkelaars. In zijn dorp Symondsbury staat op het monument ter ere van de gevallenen in WOI: 'opdat zij nooit vergeten zullen worden'. Inmiddels zijn ze allang vergeten. Stafford Smith vraagt zich af: wie waren ze? En wat maakt eigenlijk dat Groot-Brittannië zich telkens weer in oorlogen mengt?

Wales: Kate Williams

De historica en schrijfster vraagt zich af hoe het tegenwoordig gesteld is met het Britse fenomeen van de klassenmaatschappij. Waarom zijn Britten geobsedeerd door hun royals en waarom is het verlangen in Oxford af te studeren zo onuitroeibaar? Is de onderklasse op weg naar boven of zakt de onderkant van de samenleving juist steeds verder naar beneden? Een reis van Londen naar Oxford en naar het Wales van haar grootouders.

The Midlands/ Wolverhampton: Sathnam Sanghera

De Indiaas-Britse schrijver komt uit Wolverhampton, ooit een bloeiende industriestad in de Midlands, waar na de onafhankelijkheid van India een grote groep immigranten terechtkwam. Hij laat ons deze stad zien, waar in de jaren zestig de politicus Enoch Powell een beroemde rede hield tegen massamigratie. Is dit te vergelijken met de UKIP, de partij die tegen migratie en EU-lidmaatschap strijdt? Het zijn in elk geval belangrijke thema’s voor de verkiezingen in mei 2015.

Regisseurs Marlou van den Berge (L) en Djoeke Veeninga (R), geluidsman Mike van der Sluijs en oud-burgemeester van Londen Ken Livingstone tijdens het maken van de eerste aflevering