Traditiegetrouw zendt de VPRO deze winter nieuwe afleveringen van Het Marathoninterview uit. Op drie achtereenvolgende zaterdagavonden hebben Sophie Derkzen, Leonard Ornstein en Nina Jurna live gesprekken met historicus Mathieu Segers, politicus Jesse Klaver en schrijfster Astrid Roemer. Drie lange gesprekken, van drie uur, met alle ruimte voor nuance, context en verdieping.

Sophie Derkzen in gesprek met Mathieu Segers

zaterdag 25 december, 20.00-23.00 uur, NPO Radio 1

Mathieu Segers (1976) is hoogleraar Hedendaagse Europese Geschiedenis aan de Universiteit Maastricht, de stad waar hij opgroeide en nog altijd woont. Van 2016 tot 2020 was hij decaan van University College Maastricht.

Hij schrijft voor het Financieele Dagblad en De Groene Amsterdammer, maakt podcasts en is auteur van verschillende boeken. Hij vertelt gepassioneerd over Europa, geopolitieke verhoudingen en over de rol die Nederland daarin zou kunnen spelen.

Sophie Derkzen is presentator van Bureau Buitenland. Net als Segers heeft ze een fascinatie voor Duitsland. Voor NPO Radio 1 maakte ze de podcast Generatie Merkel, over hoe jongere Duitsers terugkijken op de vertrekkende bondskanselier. Eerder werkte ze voor Vrij Nederland, De Correspondent en als gastredacteur voor het Duitse weekblad Die Zeit.

Leonard Ornstein in gesprek met Jesse Klaver

zaterdag 1 januari, 20.00-23.00 uur, NPO Radio 1 

Jesse Feras Klaver (Roosendaal, 1986) werd geboren als zoon van een Nederlands-Indische moeder en een Marokkaanse vader. Zijn grootouders -van Indische komaf - speelden een grote rol bij zijn opvoeding. Al jong is Jesse gefascineerd door de politiek.

Een stormachtige carrière volgt. Eerst wordt hij voorzitter van Dwars, de politieke jongerentak van GroenLinks, in 2010 lid van de Tweede Kamer en vijf jaar later politiek leider. In 2017 boekt hij een ongekende zege voor zijn partij (14 zetels). In 2021 leidt hij een forse verkiezingsnederlaag en in de formatie dit jaar gaat het helemaal mis. Een beginnende samenwerking op links met de PvdA is voor Klaver het enige lichtpuntje.

Hij heeft ambities voor een rechtvaardiger en schonere wereld, wil graag breder kijken dan de vierkante kilometer in Den Haag. Maar hoe lang is de man die ooit gold als het wonderkind van links nog gegund?

Leonard Ornstein (Amsterdam, 1955) is politiek journalist en werkte onder meer voor Vrij Nederland en Buitenhof. Hij is regelmatig `Spraakmaker’ op Radio1 en in 2022 hoopt hij te promoveren op een biografie van Pim Fortuyn.

Nina Jurna in gesprek met Astrid Roemer

zaterdag 25 juni, 19.00 - 22.00 uur, NPO Radio 1

Astrid Roemer (Paramaribo, 1947) kreeg in 2016 de P.C. Hooft-prijs en in maart van dit jaar de Prijs der Nederlandse Letteren. Het was de bedoeling dat de uitreiking van deze prijs in oktober 2021 door koning Filip van België zou plaatsvinden.

Het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie distantieerde zich echter van Roemers uitspraken pro-Desi Bouterse, en besloot dat er geen feestelijke uitreiking van de prijs zou volgen. Roemer houdt sindsdien de pers op afstand. Bij hoge uitzondering wil ze Nina Jurna wél ontvangen.

Nina Jurna is correspondent voor Latijns-Amerika. Ze woonde jarenlang in Suriname en verruilde in 2011 haar standplaats Paramaribo voor Rio de Janeiro. In oktober 2015 werd ze de vaste correspondent Latijns-Amerika voor NRC Handelsblad.