zo kan je Oekraïne helpen

Oekraïne is nu ruim een jaar in oorlog met Rusland. Deze lente komt het er op aan: beide landen hebben een offensief aangekondigd. Hoe kunnen wij, maar ook jij, Oekraïne helpen in deze beslissende fase?

Jim Schulpen, 21 maart 2023

word niet oorlogsmoe

De dagelijkse berichtgeving kan voor Jan met de pet leiden tot oorlogsmoeheid. Toch is het belangrijk om je te blijven informeren. Deze oorlog gaat ons allemaal aan. Elke dag verandert er iets aan de verhoudingen tussen Rusland, Oekraïne en de andere betrokken landen. Hoe meer jij op de hoogte bent van wat er speelt, des te beter kan je handelen.

zamel spullen in

Jouw ongebruikte inboedel kan een belangrijke rol spelen voor de Oekraïners. Allereerst komen vluchtelingen aan met vrijwel niets. Vluchtelingenwerk Nederland geeft aan dat er op dit moment geen tijd en geld is om grootschalig kleding en goederen te vervoeren naar plekken waar dat nodig is, maar je kan met je spullen wel terecht bij lokale initiatieven. Dit is een overzicht van veel initiatieven voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Maar ook aan het front kan jouw materiële bijdrage een rol spelen. Het leger en achtergebleven burgers in oorlogsgebieden hebben een continue tekort aan hulpgoederen. Denk aan powerbanks, generatoren, handschoenen, kruiken en houdbaar voedsel. Vanuit verschillende initiatieven door het hele land wordt regelmatig transport naar Oekraïne geregeld om de spullen op de juiste plek te krijgen.

doneer aan noodhulp

Een open deur, maar niet minder belangrijk. Door gelddonaties kunnen voorraden worden aangevuld, kan benzine voor transport worden betaald en worden vluchtelingen geholpen. Heb je de uitzending gezien en wil je doneren aan de stichting voor medische hulp, opgericht door Johanna-Maria Lehtme? Dat kan hier.

huur een vluchteling in

Vaak hebben vluchtelingen familieleden achter moeten laten. Door hen in Nederland van inkomsten te voorzien help je hen én hun familie in Oekraïne. Het kan zo eenvoudig zijn als een Oekraïner aannemen als hulp in de huishouding. Niet alle Oekraïners spreken voldoende Engels, maar met Google Translate hoeft de communicatie geen belemmering te zijn. Een werkvergunning, dat normaliter nodig is voor uitheemse werkzoekenden, is voor Oekraïense vluchtelingen niet nodig. Wel is het belangrijk om te weten dat bij betaald werk het recht op leefgeld vervalt.

strijd online mee tegen Poetin

Met je favoriete memes in de aanslag kan je vanuit je scherm ook mee strijden. Meld je aan bij de NAFO: de North Atlantic Fellas Organization. Humor is hun belangrijkste wapen. Het virtuele leger ziet er - met hun Shiba Indu-hondjes geplakt op de hoofden van soldaten - grappig uit, maar onderschat ze niet. Door ‘coordinated shitposting’ zorgen ze ervoor dat Russische desinformatie bedolven raakt met memes, ze organiseren benefiet-evenementen en halen zo massaal geld op. 

sluit je aan bij het netwerk van Open Embassy

Open Embassy bouwt een netwerk op van mensen die vluchten vanwege de oorlog in Oekraïne en mensen in Nederland die van steun kunnen zijn. Ze zijn met name op zoek naar Oekraïens sprekende mensen, maar als jij denkt dat je op een andere manier hulp kan bieden dan ben je meer dan welkom om je aan te melden.