Labyrint Radio

Labyrint Radio

In de studio vertelt hoogleraar ontwikkelingsbiologie Christine Mummery over haar onderzoek naar de vorming van menselijke hartcellen. Verder vragen we ons af hoe het kan dat enkele onderzoekers beweren het DNA van Big Foot ontrafeld te hebben en praten we met sterrenkundige John Heise over waar de meteoriet die enkele weken geleden insloeg in Rusland vandaan komt. Ook spreken we met rechtspsycholoog Robert Horselenberg over de vraag waarom iemand die onschuldig zegt te zijn, toch een bekentenis aflegt?

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Labyrint radio, 3 maart 2013

vanaf 00:02:19

Met een model van een ziek mensenhart gemaakt van echte hartcellen zouden wetenschappers makkelijk medicijnen kunnen testen. In de studio vertelt hoogleraar ontwikkelingsbiologie Christine Mummery over haar onderzoek naar de vorming van menselijke hartcellen. Verder vragen we ons af hoe het kan dat enkele onderzoekers beweren het DNA van Big Foot ontrafeld te hebben en praten we met sterrenkundige John Heise over waar de meteoriet die enkele weken geleden insloeg in Rusland vandaan komt. Ook spreken we met rechtspsycholoog Robert Horselenberg over de vraag waarom iemand die onschuldig zegt te zijn, toch een bekentenis aflegt?

Wat is wetenschap

vanaf 00:03:38

Hartkwaal in petrischaal

vanaf 00:04:14

Een hartkwaal in een petrischaal is makkelijker te genezen dat een patiënt met een hartaandoening. Daarom zouden ontwikkelingsbiologen van het Leids Universitair Medisch Centrum graag een model willen maken van een ziek mensenhart, gemaakt van echte hartcellen. Zo’n testhart zou heel erg goed van pas komen bij bijvoorbeeld medicijnonderzoek.  In de studio hoogleraar ontwikkelingsbiologie Christine Mummery. Zij krijgt van de European Research Council  2,5 miljoen euro voor haar onderzoek naar de vorming van menselijke hartcellen.

Wat was wetenschap

vanaf 00:16:21

DNA van Big Foot ontrafeld

vanaf 00:22:30

Mens, kip, koe, varken, fruitvlieg, ringworm, tarwe, rijst en de Neanderthaler. Van de ene na de andere soort wordt het DNA in kaart gebracht. Toch gingen op de redactie van Labyrint even de wenkbrauwen omhoog van de nieuwste aanwinst in dat rijtje.... Een stel wetenschappers beweert het DNA van BIG FOOT ontrafeld te hebben. Paleontoloog John de Vos denkt er het zijne van.

Valse bekentenissen

vanaf 00:25:59

Afgelopen december hoorden drie mannen en drie vrouwen uit Breda dat de rechtszaak tegen hen over moet. De zes worden verdacht van moord. Twee verdachten zouden valse bekentenissen hebben afgelegd. Waarom legt iemand die onschuldig zegt te zijn, toch een bekentenis af? Rechtspsycholoog Robert Horselenberg van de Universiteit Maastricht deed onderzoek naar deze vraag.

Minuut: Floris Cohen

vanaf 00:40:52

Minuut: Floris Cohen

Worteltjes voor je ogen

vanaf 00:42:45

Meteoriet

vanaf 00:47:43

Herkomst Russische meteoriet

vanaf 00:47:44

Herkomst Russische meteoriet

advertentie