Villa VPRO

o.a. 'Sociaal akkoord niet voldoende', PvdA wil paspoort aanstaande jihadisten afnemen

Villa VPRO

o.a. 'Sociaal akkoord niet voldoende', PvdA wil paspoort aanstaande jihadisten afnemen

In Villa VPRO vertelt PvdA-kamerlid Jeroen Recourt waarom het nodig is om mogelijk toekomstige jihadisten hun paspoort af te pakken. SER-kroonlid Ferdinand Grapperhaus vindt het sociaal akkoord wat er ligt nog lang niet voldoende en in Metropolis Radio gaan we met Wilma van der Maten naar Pakistan om te horen hoe ze daar creatief ondernemen. In het juridisch panel Schuld en Boete zijn te gast justitieverslaggever Merel van Leeuwen, strafrechtadvocaat Nienke Swart en oud-hoofdcommissaris Joop van Riessen.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

PvdA wil paspoort afnemen

vanaf 00:02:48

De PvdA wil paspoorten innemen van jongeren die radicaliseren en jihadist willen worden. Dat schrijven de kamerleden Marcouch en Recourt in een ingezonden brief in de Volkskrant van vandaag. Volgens Anton van Kalmthout em. hoogleraar van Strafrecht moet dan wel eerst de Paspoortwet worden aangepast. 

Metropolis

vanaf 00:07:36

In Metropolis Radio aandacht voor 'creatief ondernemen'.  In Pakistan is het niet voldoende om een goed businessplan te hebben. Om succesvol te zijn moet je ook een gedeelte van je winst weggeven. Een bijdrage van Wilma van der Maten.

Ferdinand Grapperhaus

vanaf 00:13:07

Ferdinand Grapperhaus is kroonlid van de SER, advocaat in Amsterdam en hoogleraar Europees arbeidsrecht in Maastricht. Zijn boek Terug de polder in kwam vorige week uit, exact de dag dat er een sociaal akkoord tot stand kwam.

Anton De Goede

vanaf 00:36:05

De Asmat in Indonesisch Papoea (het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea) is een grotendeels ondoordringbaar mangrovemoeras, in oppervlakte vergelijkbaar met Nederland. Hier leeft de oorspronkelijke Asmat bevolking, ver van de bewoonde wereld. Beeldend kunstenaar Roy Villevoye en fotograaf Koos Breukel bezochten eind 2011 samen de kleine nederzetting Tí.

Juridisch Panel

vanaf 00:41:12

In Schuld en Boete aandacht de moordenaar van Pim Fortuyn. Volkert van der G. krijgt geen proefverlof, Is dat terecht? Verder praten we over het strafproces tegen Harry S. en Donald G, die verdacht worden van het afpersen van antiek- en drugshandelaren. En in de Tweede Kamer vindt het debat plaats over de pakkans van criminelen. In ons Juridisch Panel alvast een voorschot. Aan tafel zitten justitieverslaggever Merel van Leeuwen, strafrechtadvocaat Nienke Swart en oud-commissaris Joop van Riessen.