Villa VPRO

o.a. Jan Werts over Europa, Levensgevaarlijke schimmel rukt op in Nederland

Villa VPRO

o.a. Jan Werts over Europa, Levensgevaarlijke schimmel rukt op in Nederland

Villa VPRO, met vandaag: Paul Verweij over een gevaarlijke resistente schimmel, biogas op Bali in Metropolis en Jan Werts over Europa.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Levensgevaarlijke schimmel rukt op in Nederland

vanaf 00:03:01

Een levensgevaarlijke schimmel rukt snel op in Nederland. Hij veroorzaakt ernstige longproblemen bij mensen met een lagere weerstand en hij is moeilijk te behandelen door zijn resistentie. Microbioloog Paul Verweij legt uit.

Metropolis radio: Biogas in Bali

vanaf 00:08:57

Vandaag gaan we in Metropolis Radio op zoek naar duurzame energie in Bali. Hier wordt een boerenbedrijf voorzien van stroom door het verbranden van koeienpoep.

Jan Werts over Europa

vanaf 00:14:40

Jan Werts dwaalt al 50 jaar rond in het hard van Europa. Als journalist bezocht hij iedere vergadering en topconferentie. Op die toppen promoveerde hij zelfs. Volgende week presenteert hij zijn bloemlezing "Arena Europa."

Wetenschapsrubriek

vanaf 00:36:17

De Wetenschapsrubriek met nieuws over Angkor Wat, in dit wereldberoemde tempelcomplex in de jungle van Cambodja blijken meer spectaculaire dingen te liggen.

Buitenland Panel

vanaf 00:40:08

Buitenland Panel met Henk Schulte Nordholt (sinoloog en zakenman) en Chris Kijne (programmamaker VPRO) President Obama is vandaag in Berlijn. Het is niet de eerste keer dat hij als president Europa bezoekt maar in Brussel is hij nooit geweest. Om historische reden kan Berlijn als bestemming nooit ontbreken en per slot van rekening is Duitsland de bepalende factor in de Europese besluitvorming rond de eurocrisis. Hoewel de Amerikanen zo hun twijfels hebben over de Duitse aanpak blijkt Angela Merkel toch een relevantere gesprekspartner dan de Europese Commissie. Naast Europa wil Obama niet echt te veel tijd verliezen aan complexe internationale conflicten. De VS gaan nu weg uit Afghanistan en zoeken voorzichtig contact met de taliban over de toekomst van het land. Syrie blijft een hoofdpijndossier. De G8 heeft niet echt een oplossing gebracht en de VS willen graag een onderhandelde oplossing. Daarom dat de verkiezingsuitslag in Iran voor Obama een opsteker is. De Amerikaanse president heeft vorige week ook gesproken met de Chinese leider XI Jinping. Over cyberspionage. Maar dat was net voor de Snowdonaffaire losbrak. In het buitenlandpanel: Chris Kijne (VPRO) en Henk Schulte Nordholt (sinoloog)