Labyrint Radio

Labyrint Radio

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Qubits, chimpansees en het noodlot van een ketter

vanaf 00:02:41

Verstrengeling op 3 meter afstand

vanaf 00:03:39

Op het Kavli instituut in Delft slaagt Ronald Hanson erin twee electronen met elkaar verstrengeld te houden op een afstand van drie meter. Verstrengeling is een ingewikkeld kwantumfysisch verschijnsel waarbij twee deeltjes zich altijd als een geheel gedragen, hoe groot de afstand onderling ook is. Verstrengeling en controle op dat verschijnsel is belangrijk als je een kwantumcomputer wilt ontwikkelen.    

wwvnnw

vanaf 00:16:26

de eicelbank

vanaf 00:18:48

De eicelbank, waar vrouwen hun eicellen kunnen doneren, bestaat deze maand 1 jaar. Maar het aantal donaties blijft achter. Tijd voor een wervingscampagne dus. Bart Fauser, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde en bedenker van de eicelbank, vertelt erover.

Leven met chimps

vanaf 00:25:19

Chimpansees zijn dol op fruit. Maar hoe vinden ze die rijpe mango's en vijgen eigenlijk? De Nederlandse biologe Karline Janmaat, werkzaam bij het Max Planck instituut in Duitsland, trok jaren met groepen chimps door de bossen van Ivoorkust. Ze is deze week even in Nederland.

Post: zeestaarten

vanaf 00:40:33

In de rubriek Post kunt u iedere week terecht met vragen waar u al een tijdje mee rondloopt maar geen antwoord op kan vinden. Deze week een vraag van Roel Ruyten: waom hebben zeezoogdieren een horizontale staart en vissen een verticale staart? Mardik Leopold, zeezoogdier-bioloog, geeft antwoord.

Het noodlot van een ketter

vanaf 00:44:37

Adriaan Koerbagh was een arts en filosoof die geen blad voor de mond nam. Vooral met machthebbers en het christendom veegde hij de vloer aan. Tegenwoordig wordt dat je al niet in dank afgenomen. Maar in de 17e eeuw, waarin Koerbagh leefde, was dit een doodzonde. Filosoof Bart Leeuwenburgh heeft een heel boek aan deze radicale vrijdenkergewijd - "Het noodlot van een ketter".

advertentie