Labyrint Radio

Labyrint Radio

Kind met epilepsie beter opereren
Jurk van schimmel couture?
Oudste computer was ook planetarium
Brandt de zon ooit op?
Grande dame van cytologie
Oudste computer was ook planetarium
Epilepsie, levende mode en de Antikythera
Wat is de Antikythera? - wiw
Epilepsie: opereren of medicijnen?

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Epilepsie, levende mode en de Antikythera

vanaf 00:02:56

In deze uitzending van Labyrint Radio: vertelt Kees Braun waarom kinderen beter af zijn met epilepsiechirurgie dan met medicijnen; gaan we in gesprek met Rob Zwijnenburg over bio-couture; legt Rien van de Weygaert zijn hypotheses uit over de Antikythera; en mogen we Mathilde Boon feliciteren met haar prestigieuze prijs!

wiw - wat is de Antikythera?

vanaf 00:03:54

Epilepsie: opereren of medicijnen?

vanaf 00:04:50

Epilepsie: opereren of medicijnen?

vanaf 00:04:51

Kind met epilepsie

vanaf 00:04:51

Ieder jaar krijgen meer dan tweeduizend kinderen de diagnose epilepsie. Bij lang niet alle kinderen slaan medicijnen aan. Kinderneuroloog Kees Braun van het UMC Utrecht pleit er morgen in zijn oratie voor om zoveel mogelijk van deze kinderen al zo vroeg mogelijk te opereren.

Living couture

vanaf 00:17:54

Een jurkje van schimmels en bomen waaraan blauwe katoen voor spijkerbroeken groeit. Op de expositie Living Couture wordt gespeeld met  "biocouture", een mengeling van mode en biotechnologie. Rob Zwijnenberg, hoogleraar Kunst en Wetenschap aan de Universiteit Leiden, is de motor achter deze expositie.

Antikythera

vanaf 00:28:41

Even beroemd als mysterieus: de Antikythera, een instrument met bronzen tandwielen uit 100 voor Chr! Waar diende het apparaatje precies voor? Uit recent internationaal onderzoek blijkt dat de Antikythera ook diende als planetarium. Een gesprek met een van de onderzoekers, sterrenkundige Rien van de Weygaert van de Rijksuniversiteit Groningen.

Brandt de zon ooit op?

vanaf 00:40:44

Wanneer is de zon opgebrand? Deze luisteraarsvraag kwam deze week van Yara Witte, leerling op de Westerparkschool in Amsterdam. Frans Snik, zonnefysicus aan de Sterrenwacht van de Universiteit Leiden, weet het antwoord.

Mathilde Boon

vanaf 00:44:04

Dr. Mathilde Boon ontving vorig weekeind in Parijs de prestigieuze George L. Wied Award. De prijs kreeg ze, en ik citeer de jury: “voor haar jarenlange levendige en vergaande toewijding aan alle aspecten van de cytologie; voor haar heldere visie, verwoord bij talrijke gelegenheden, over klinische cytologie voor haar vernieuwende inbreng en steun aan the International Academy of Cytology.” Wellicht is ze meer bekend als een van de sex-oma’s uit Spuiten en Slikken. Een gesprek.

advertentie