Villa VPRO

o.a. Water in wijn veranderen, Buitenlanders vogelvrij in Griekenland

Villa VPRO

o.a. Water in wijn veranderen, Buitenlanders vogelvrij in Griekenland

Hoe verander je water in wijn? Dat geheim wordt ontrafeld in de laboratoria waar geexperimenteerd wordt met katalysatoren. Professor Bert Weckhuysen weet er alles over en heeft de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding gekregen. In 1 minuut en Metropolis Radio een nieuwe aflevering. Vanuit Brussel doet onze Eurocorrespondent Fred Stroobants verslag van PRISM-gate en de Europese reactie. We sluiten af met onze economische panel: Klinkende Munt.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Buitenlanders vogelvrij in Griekenland

vanaf 00:02:46

De Griekse politie treedt keihard op tegen buitenlanders. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Mensen met een donkere huidskleur worden zomaar opgepakt, om papieren worden gevraagd, urenlang vastgehouden en mishandeld. Van de 85.000 buitenlanders die vorig jaar in Griekenland zijn opgepakt, bleek achteraf slechts 6 procent illegaal te zijn.

Een Minuut

vanaf 00:08:36

In de EenMinuut nemen we deze week even de tijd voor winkels. Vandaag zijn we in de buurtwinkel, waar ze een hekel hebben aan nummers en houden van hen klanten.

Metropolis Radio: Druide-priester in Bretagne

vanaf 00:09:48

Dominees, imams, gebedsheren en rabbijnen. Een beetje georganiseerde geloof heeft een voorganger. Onze Metropolis-correspondenten zoeken deze week priesters op. Met vandaag een bijdrage van Karen Meirik.

Water in wijn veranderen

vanaf 00:15:00

Iemand die water in wijn  kan veranderen, moet wel geniaal zijn, want tot nu toe kon 1 dat maar.  Samen met twee andere wetenschappers, kreeg Bert Weckhuysen gisteren de hoogste wetenschappelijke onderscheiding  die ons land kent. De Spinozapremie. De prijswinnaars krijgen elk  twee-en-half miljoen euro om te besteden aan onderzoek naar keuze

Windesheim

vanaf 00:36:03

Europa worstelt met het afluisterschandaal: PRISM. Mogen de grote internetgiganten wel gewoon gegevens afstaan aan de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Onze Eurocorrespondent Fred Stroobants doet verslag vanuit Straatsburg.

Economiepanel: Klinkende Munt

vanaf 00:41:02

Olli Rehn is op bezoek in Den Haag en geeft een persconferentie. Wat moet het Nederlandse kabinet volgens hem allemaal doen? De vooruitzichten zijn somber, aldus de Nederlandsche Bank in haar halfjaarlijkse prognose. De drie commerciele banken hebben besloten het maar niet meer over de woningmarkt te hebben om de stemming niet te bederven en de prijzen verder te doen dalen. Verstandig? en wat is werk eigenlijk nog waard? Minister Asscher spreekt in Trouw over wegwerparbeid. Professioneel commissaris Jacqueline Rijsdijk en Paul Jekkers, bestuurder van de Bond voor Post Personeel zijn te gast.

advertentie