Labyrint Radio

Labyrint Radio

Labyrint radio, 16 juni 2013
Melk als bouwsteen
Kunst als medicijn
Wat is wetenschap?
Neutronensterren & zwarte gaten
Post: Allesbinder
Milieuvriendelijke biomassa

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Labyrint radio, 16 juni 2013

vanaf 00:03:40

In deze uitzending van Labyrint Radio vertelt Bart Pennings over de rol die eiwitten spelen bij het opbouwen van sterke spieren; we gaan in gesprek met kunstenaar Martijn Engelbregt over kunst als medicijn; we praten met John Heise over een neutronenster in een zwart gat en we spreken met Henri van Kalkeren over zijn methode om biomassa milieuvriendelijker te maken.

Wat is krachtvoer?

vanaf 00:04:38

Melk als bouwsteen

vanaf 00:05:29

Met melk meer mans, zeiden ze vroeger altijd. En daar zit een kern van waarheid in, want melk zit vol eiwitten en eiwitten zijn de bouwstenen van onze spieren. We praten met Bart Pennings, voedings- en bewegingswetenschapper aan de Universiteit Maastricht, hij onderzocht hoe je die eiwitten kan inzetten om zo sterk mogelijke spieren te krijgen.

Kunst als medicijn

vanaf 00:19:57

Is kunst gezond? Genees je sneller wanneer je naar een schilderij van Picasso aan de muur kijkt? Om dat te onderzoeken liet kunstenaar Martijn Engelbregt honderden proefpersonen naar kunst en nepkunst kijken. We spreken met Engelbregt over zijn onderzoek, genaamd project BETER.

Neutronensterren $ zwarte gaten

vanaf 00:28:48

Sterrenkundigen keken vreemd op toen ze onlangs een snel draaiende neutronenster IN een zwart gat ontdekten. Deze vondst beschrijven ze volgende week in het vakblad Astrophysical Journal. Ontdekkingen van dit soort exotische objecten in de ruimte zijn niet alleen heel verrassend, ze helpen wetenschappers ook de natuur om ons heen beter te begrijpen. Vanavond praten we over de betekenis van dit soort objecten, met John Heise, sterrenkundige bij ruimteonderzoeksinstituut SRON.

Post: Allesbinder

vanaf 00:42:15

"Hoe komt het dat een saus die is gebonden met maizena dun wordt, zijn bindkracht verliest, als je er een scheut alcohol bij doet terwijl een saus die is gebonden met allesbinder daar geen last van heeft?" Deze vraag kregen wij van Dini Bangma, voor het antwoord zijn wij terecht gekomen bij Piet Buwalda van Avebe, het grootste zetmeelverwerkingsbedrijf van Nederland. Heeft u nou ook een vraag waar u al tijden over loopt te tobben? Neemt u dan contact met ons op. U mag alles aan ons vragen via labyrintradio@vpro.nl

Milieuvriendelijke biomassa

vanaf 00:47:52

Biomassa is niet zo milieuvriendelijk als je zou denken. Het levert zelfs meer chemisch afval op dan onze oude vertrouwde olie. Als het aan chemicus Henri van Kalkeren is dat binnenkort verleden tijd, hij bedacht een manier om de afvalstroom te verminderen.

advertentie