Labyrint Radio

Labyrint Radio

In deze uitzending van Labyrint Radio Frans Dokman over de invloed van religie bij niet-Westers management. Verder neuro-fysioloog Rogier Poorthuis over de effecten van roken op je concentratievermogen. Ten slotte hoogleraar milieubeleid Arthur Mol om het kweken van duurzame vis door te nemen.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Nicotine, religie versus management en duurzame vis

vanaf 00:02:03

In deze uitzending van Labyrint Radio praten we met Frans Dokman directeur van het Centre for World Christianity and Interreligious Studies over de invloed van religie bij niet-Westers management. Verder spreken we neuro-fysioloog Rogier Poorthuis over de effecten van roken op je concentratievermogen. Ten slotte schuift hoogleraar milieubeleid Arthur Mol bij ons aan om het kweken van duurzame vis door te nemen.

Religie en management

vanaf 00:03:55

Westerlingen weren religie het liefst van de werkvloer. Taken, doelstellingen en productiviteit, daar draait het om. In veel andere culturen is dit ondenkbaar. Religie maakt daar een essentieel deel uit van de hele bedrijfscultuur. Naarmate het bedrijfsleven internationaler wordt zal hiervoor een oplossing gevonden moeten worden. Frans Dokman werkte als manager in Nigeria en promoveert volgende week op zijn onderzoek hoe deze twee werelden bij elkaar gebracht kunnen worden.

Door roken minder focus

vanaf 00:18:03

Jongeren die veel roken zullen later concentratieproblemen krijgen. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van neuro-fysioloog Rogier Poorthuis. Hij onderzocht wat nicotine doet in ons brein en kwam tot verrassende inzichten.

Post: Wanneer geeft de zee licht?

vanaf 00:28:25

De vraag van deze week: Welke factoren bepalen waar en wanneer de zee gaat oplicht (door bioluminescentie)? Dan kan ik met deze kennis misschien mijn kinderen van dit sprookjesachtige fenomeen laten genieten. Ik vond het zelf een onvergetelijke ervaring. Voor het antwoord zijn we terecht gekomen bij Han Lindeboom, hoogleraar Mariene ecologie en directeur van IMARES, instituut voor toegepast zeeonderzoek.

De hele wereld aan de duurzame vis

vanaf 00:37:22

Hoe bevorder je duurzame productie van ons voedsel. Dat is de vraag waar Arthur Mol zich in vastbijt. Hij is hoogleraar milieubeleid, zowel in Wageningen als in het Chinese Beijing. Deze week stond in Science een artikel over een van de onderzoeken naar duurzame productie van kweekvis waar hij aan bijdroeg.

Duurzame vis

vanaf 00:50:58

advertentie