Labyrint Radio

Labyrint Radio

Adam Cohen wil het onderzoek naar drugs en medicijnen moderniseren, Läslo Evers en Mirjam Snellen praten over zeegeluiden waarmee ijsbergen nauwkeurig gevolgd kunnen worden, Jan van Hooff beantwoordt de luisteraarsvraag over walging bij dieren en Dorret Boomsma vertelt over tweelingenonderzoek in het kader van het 25-jarig bestaan van het Nederlands Tweelingen Register.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Trage steroïden

vanaf 00:03:50

Noorse onderzoekers lieten deze week weten dat het effect van steroïden jaren later nog in het lichaam merkbaar zou kunnen zijn. Zulk onderzoek naar de werking van stimulerende middelen, zoals drugs, is een zeldzaamheid. Maar ook het onderzoek naar reguliere medicijnen gebeurt primitief, vindt Adam Cohen, hoogleraar klinische farmacologie aan de Universiteit Leiden. Hij wil daar verandering in brengen en het onderzoek naar doping alsook naar reguliere medicijnen moderniseren.

Dwalende ijsbergen

vanaf 00:19:12

IJsbergen zijn te volgen door het geluid wat ze maken. Dat heeft een team met onder anderen Läslo Evers en Mirjam Snellen van de TU Delft ontdekt. Evers speurt in opdracht van het KNMI de zeegeluiden af op zoek naar onderzeese nucleaire experimenten en stuitte op geluiden van grote bewegende objecten, die ijsbergen bleken te zijn. Deze nieuwe methode met behulp van hydro-akoestiek kan handig zijn om ronddobberende ijsschotsen in kaart te brengen die een gevaar voor de scheepvaart vormen en is daarnaast nauwkeuriger dan satellieten omdat deze niet wordt gehinderd door wolken en andere weersomstandigheden. In de toekomst kan mogelijk ook de grootte van de ijsbergen nauwkeurig worden bepaald.

Post: komt walging ook bij dieren voor?

vanaf 00:31:19

Luisteraar Frans van Zelm zag zijn kat regelmatig braakneigingen maken als deze een gehavende wesp tegenkwam. Is dit een uiting van walging? Ook Annemarie Ebeling stelde ons via Twitter bijna dezelfde vraag: komt walging ook bij dieren voor? Het antwoord op deze vragen wordt gegeven door Jan van Hooff, emeritus hoogleraar gedragsbiologie aan de Universiteit Utrecht.

Tweelingenonderzoek

vanaf 00:38:17

Het Nederlands Tweelingen Register heeft in zijn 25-jarig bestaan geleid tot baanbrekende nieuwe inzichten in de rol van erfelijke aanleg. Daarbij gaat het niet alleen om de erfelijkheid van ziektes, maar ook van gedrag, intelligentie, lichaamsbouw etc. Dorret Boomsma, hoogleraar biologische psychologie aan de VU en geestelijk moeder van het Tweelingen Register, vertelt over de rol van tweelingenonderzoek en haar ambitie om erachter te komen hoe zit het met de genetica en het krijgen van meerlingen.