De naam voor dit festival sluit eigenlijk supergoed aan bij het weer op het moment, ‘grauzone’ is namelijk Duits voor ‘grijze zone’.

Het is ook de naam van een Zwitserse band uit de jaren tachtig, die een van de pioniers was van de Neue Deutsche Welle ( Duitse muziekstroming voortkomend uit de punk en New Wave in 1976). En het is de naam van een tweedaags postpunk en wave festival dat aanstaande vrijdag en zaterdag in de Melkweg plaatsvindt.

De muziek tijdens Grauzone heeft dan misschien wel veel duistere sounds, maar is allesbehalve grijs. Het is een diverse mix aan muziekstijlen en substromingen. Invloedrijke namen zoals The Fall en The Damned en D.A.F. en jong talent zoals Keluar, TR/ST en Lola Colt vullen elkaar aan. Ook voor als je geen doorgewinterde new wave, postpunk of goth liefhebber bent, is dit juist ook een mooie kans om je muzieksmaak te verbreden.


Al is het maar alleen om erachter te komen wat muziekgenres zoals ‘psych horror punk grunge surf’ en ‘nightmare pop’ zijn. En welke band een combinatie is van Suicide, Cabaret Voltaire, Kraftwerk, Joy Division and Throbbing Gristle. Of welke band uit de line-up door muziek pionier Brian Eno tot “the most important band in the world” benoemd is. Of van welke band fotograaf en filmmaker Anton Corbijn fan is. (We hadden hier een quiz van moeten maken!) Naast de ruim 20 bands uit de ondergrondse muziekscène die je vrijdag en zaterdag kan zien en horen, is er ook een aanvullend film- en kunstprogramma en zijn een aantal symposia.


Het is maar dat we niet kunnen taggen in deze site, maar om je een idee te geven van waar de muziek uit de line-up o.a. aan doet denken: Kraftwerk, David Bowie, Iggy Pop, Sex Pistols, Sonic Youth, Radiohead, Gary Numan, New Order, Nirvana, The Smiths, Franz Ferdinand, Austra, Siouxsie Sioux, PJ Harvey, The Bad Seeds, Soft Cell, Savages, Joy Division, The Slits, The Cure, The Au Pairs en Talking Heads.


We weten vrij zeker dat er genoeg interessants voor je tussen moet zitten, om je dit weekend op grijs gebied te doen begeven. En om je vast lekker te maken voor het festival organiseert Dark Allies donderdag een Grauzone Pre Party in Paradiso.
 

meer dorstige dinsdagtips