Het is dorstige dinsdag, dus dat betekent weer een tip om iets te doen, te zien, te lezen en dit keer iets om je horizon mee te verbreden. Laat deze week even alles wat je denkt te weten over man(nelijk-) en vrouw(elijkheid) varen en laat je meevoeren in de gender blender van animatie.

KLIK! Amsterdam Animation Festival (4-9 november in Eye) heeft dit jaar namelijk het thema Boys, Girls and Beyond. Dat betekent tig programma-onderdelen voor dames, heren en vergevorderden. Animaties waarin wordt gespeeld met gender(rollen), stereotypen van man/vrouw uitvergroot worden en superhelden een transgender jasje aan krijgen.  

Voor ieder wat wils. Wil je bijvoorbeeld doodgegooid worden met heerlijke man/vrouw clichés of weten hoe het is als je een hond bent, maar je eigenlijk diep van een kat voelt? Of wil je wegzwijmelen bij de onvoorwaardelijke liefde tussen een panda en een paard, ben je benieuwd naar de avonturen van Queer Duck onder het genot van een theme song van Rupaul? Of leun je liever achterover tijdens Ladies Night, kijkend naar een vraatzuchtige vagina die maar niet tot stilzwijgen gebracht kan worden?

Als je brein overprikkeld raakt van al die animatie, kun je ook naar de Gender Talks toe mocht je bijvoorbeeld gay curious zijn over Bert en Ernie en de Teletubbies, laat vier transgenders je vertellen met welke superhelden zij zich identificeerden in hun jeugd, kom erachter hoe het zit met Barbapapa's gender(?!) en laat je verassen door de gender variabele traditie van Japanse anime.

Oke, en mocht je er dan nog steeds geen genoeg van hebben, kan je altijd nog in de foyer terecht om een Japans bodybuilderspelletje te spelen en kennis te maken met de kunstenaar Laserpon3 en de Brony community (online community van volwassen mannen die fan zijn van My Little Pony).

Wij kijken ondertussen vooral uit naar het onderdeel TERRIBLY INAPPROPRIATE AND UNCOMFORTABLE GENDERFUCKING ANIMATION. De titel zegt genoeg..

Genoeg redenen om te gaan dus! Dan kan je na alle verwarring weer heerlijk veilig terug kruipen in de echte wereld, waarin alles keurig opgedeeld is in de allesomvattende hokjes man en vrouw. 

meer dorstige dinsdag tips