Zanger Raven van Dorst vraagt zich af of je de accu van je elektrische auto kunt opladen met bliksem.

Het weer wordt dankzij klimaatverandering steeds extremer. Om de uitstoot te reduceren wil de EU dat we over tien jaar massaal overstappen op elektrische auto's. Raven van Dorst slaat met diens vraag twee vliegen in een klap en zoekt voor beide uitdagingen een oplossing. Kan je een elektrische auto opladen met bliksem?

Anna besluit met haar brains na een aantal experimenten een bliksemvanger te bouwen die accu's kan opladen. Bij een radiotelescoop in Drenthe, leert Anna van onderzoekers Brian Hare en Olaf Scholten alles over bliksem. Het Eindhovense snellaadbedrijf Inmotion onderzoekt met Anna hoe ze het oplaadproces van een accu zodanig kan versnellen dat ze met bliksem de accu kan opladen. Weerman en stormchaser Reinier van den Berg zoekt samen met Anna uit of het mogelijk is om bliksem in de natuur te vangen met een eigengemaakte bliksemvanger.

Uiteindelijk bouwt de spanning letterlijk en figuurlijk op in de finale waarin bliksem wordt gegeneerd om de constructie uit te testen. Komt de ‘auto’ vooruit op bliksem?

bij deze aflevering

de toekomst van de auto

In de aflevering komen Anna en haar brains erachter dat accu's moeilijk snel kunnen opladen, omdat ze dan heel warm worden. Daarom duurt het ook veel langer om een elektrische auto op te laden, dan een 'ouderwetse' auto vol te tanken met fossiele brandstoffen.

Al jaren wordt geroepen dat waterstof een alternatieve brandstof kan zijn. Water kan je splitsen met (groene) stroom in waterstof- en zuurstofmoleculen. Waterstof kan je vervolgens onder hoge druk prima opslaan en transporteren door gasleidingen. Momenteel zijn er echter maar twee automerken die waterstofauto's produceren, en in Nederland staan maar vijf stations waar je waterstof kan tanken. Maar waterstof zou op den duur ook het aardgas in de huizen kunnen vervangen. Wordt waterstof dan toch de toekomst? VPRO Tegenlicht zocht het uit.