Labyrint Radio

Labyrint Radio

Labyrint radio, 30 juni 2013
Wat is wetenschap?
Vegetatie Australië
De invloed van emoties
Bruin achter glas
Insecten-eieren
Resistente schimmels
Resistente schimmels

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Labyrint radio, 30 juni 2013

vanaf 00:03:42

In deze uitzending van Labyrint Radio praten we met Paul Verweij over resistente schimmels. We hebben het over de plotselinge verandering van de vegetatie in Australië met Stefan Schouten. We praten over de invloed van emoties met Bettina van Hoven en Kirsten van den Bosch. We sluiten af met Maurijn van der Zee. Hij ontrafelde het geheim van insecten-eieren.

Wat is wetenschap?

vanaf 00:04:43

Wat is wetenschap volgens de mensen op straat in Maastricht?

Resistente schimmels

vanaf 00:05:28

Jaarlijks overlijden er zo'n 50 mensen aan de gevolgen van een infectie door een resistente schimmel. Volgens Paul Verweij, arts en microbioloog verbonden aan het UMC St Radboud Nijmegen, is het hoog tijd dat er wordt ingegrepen.

Vegetatie Australië

vanaf 00:19:01

43.000 jaar geleden veranderde de vegetatie in Zuid-Oost Australië abrupt. Moleculair paleontoloog Stefan Schouten verbonden aan het Nationaal Instituut voor Zeeonderzoek, achterhaalde de verrassende oorzaak hiervan. Op 30 juni publiceert hij hierover in Nature Geoscience, in Labyrint Radio vertelt Schouten over zijn uitkomsten.

De invloed van emoties

vanaf 00:26:52

Emoties spelen een belangrijke rol bij het omgaan met ruimtelijke en sociale veranderingen. Om inzicht te krijgen in de rol van emoties en ervaringen in het denken over ruimte en samenleving organiseert de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen van 1 t/m 3 juli 2013 het internationale congres Emotional Geographies. We praten met Bettina van Hoven Universitair hoofddocent culturele geografie aan de Rijksuniversiteit van Groningen en organisator van het congres en Kirsten van den Bosch, psycholoog en promovenda orthopedagogie en Kunstmatige intelligentie.

Post: Bruin achter glas

vanaf 00:42:26

Word je bruin als je achter glas zit? Deze vraag kregen wij binnen van Anne uit Kaatsheuvel. Voor het antwoord zijn wij terecht gekomen bij Vigfús Sigurdsson, dermatoloog verbonden aan het UMC Utrecht.

Insecten-eieren

vanaf 00:46:06

Insecten hebben ooit op ingenieuze wijze hun eieren aangepast, waardoor ze niet langer uitdroogden als ze op het vaste land lagen. Daarin zijn ze veel slimmer geweest dan veel amfibieën en zeedieren. Bioloog Maurijn van der Zee verbonden aan de Universiteit Leiden ontrafelde hun geheim. In de studio vertelt hij hier meer over.

advertentie