Labyrint Radio

Vogel het uit, audiovisuele interactie en hulpgeschreeuw van planten

Labyrint Radio

Vogel het uit, audiovisuele interactie en hulpgeschreeuw van planten

Willem Bouten en Wouter Vansteelant praten over het winnen van de Academische Jaarprijs door hun team 'Vogel het uit' en gps-rugzakjes bij vogels, Liselotte de Boer vertelt hoe geluidssignalen kunnen helpen om visuele waarnemingen te stimuleren en Marcel Dicke beantwoordt de luisteraarsvraag en legt uit hoe tritrofe interacties tussen planten en insecten werken.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Vogel het uit

vanaf 00:05:11

Team ´Vogel het uit´ won afgelopen woensdag de Academische Jaarprijs en ging met een geldprijs van 100.000 euro naar huis om hun onderzoek bekend te maken bij een groot publiek. Willem Bouten, hoogleraar Computational Geo-ecology aan de Universiteit van Amsterdam, en promovendus Wouter Vansteelant zijn verbonden aan het winnende team. Over de hele wereld vliegen inmiddels vogels met een piepklein rugzakje vol gps-apparatuur. Het team van Bouten kan zo tot in detail het dagelijks leven van de vogels volgen. Met het bedrag van de Academische Jaarprijs willen ze een app ontwikkelen waarmee het publiek fotomateriaal van het vogeltraject met de onderzoekers en het overige publiek kan delen. 

Audiovisuele interactie

vanaf 00:22:46

Stoornissen als ADHD, autisme, dyslexie en schizofrenie zijn deels te wijten aan een verstoorde informatieverwerking. De signalen die via verschillende zintuigen binnenkomen worden niet goed geïntegreerd, waardoor er van alles spaak loopt. Met geluiden kun je de manier waarop informatie verwerkt wordt beïnvloeden. Liselotte de Boer, neuropsychologe aan de Tilburg Universiteit, onderzocht hoe simpele geluidssignalen visuele waarnemingen kunnen verbeteren.

Post: Aziatische lieveheersbeestjes

vanaf 00:34:35

De vraag van deze week komt van Karin Wijkmans en gaat over Aziatische lieveheersbeestjes. Dit insect is door de mens naar Europa gehaald als biologisch bestrijdingsmiddel maar doet zich inmiddels ook tegoed aan zijn Europese soortgenoten. De vraag is dan ook of je ze dood moet maken als je ze tegenkomt. En zo ja, hoe dan? Marcel Dicke, hoogleraar entomologie aan de Wageningen Universiteit, geeft ons het antwoord.

Hulpgeschreeuw van planten

vanaf 00:38:20

Marcel Dicke is een pionier in het onderzoek naar de interacties tussen planten, plantenetende insecten en roofinsecten. Planten blijken niet weerloos tegen de insecten die hen op het menu hebben staan. Dicke toonde aan dat planten vluchtige stoffen afscheiden om roofmijten te lokken, die op hun beurt plantenetende mijten aanvallen. Dit eerste werk opende een nieuw onderzoeksgebied binnen de ecologie, dat van de tritrofe interacties. Inmiddels is het hulpgeschreeuw van een plant bij meer dan 50 plantensoorten gesignaleerd. Voor het verspreiden van zijn wetenschappelijke kennis bij een breed publiek ontving hij eerder deze maand de Eurekaprijs.