Bob den Uyl Prijs 2015

Uit de flinke stapel in 2014 verschenen reisboeken koos de jury van de VPRO Bob den Uyl Prijs vijf kandidaten die kans maken op de prijs. Die wordt op zondag 31 mei uitgereikt in VPRO Boeken van Wim Brands.

Gerbert van der Aa

Terug naar Timboektoe. Een reis naar de Toearegs in Mali (AtlasContact)

Toen Gerbert van der Aa voor het eerst in Mali was, werd hij meteen beroofd en gegijzeld. Het weerhield hem er niet van daarna nog vele malen terug te keren. In Terug naar Timboektoe schetst hij een genuanceerd beeld van de Toearegs, het woes-
 tijnvolk dat al eeuwenlang tot de westerse verbeelding spreekt. Ooit werden ze beschouwd als nobele wilden, nu gelden ze vooral als puriteinse opportunisten die zich verwant voelen aan Al-Qaida en de sharia invoerden.

 

Luister hier naar Gerbert van der Aa in Bureau Buitenland.

 

Michel Krielaars

Het brilletje van Tsjechov. Reizen door Rusland (AtlasContact)

Michel Krielaars reisde door Rusland in het spoor van zijn held Tsjechov. Hij ontmoet arbeiders, boeren, leraren, politici en artsen en probeert aan de hand van hun verhalen de aard van het land te doorgronden. Hij blijft niet steken in observaties maar duidt ook de huidige politieke situatie in een land dat volop in beweging lijkt, maar uiteindelijk vastgeroest zit in een mentaliteit die dateert uit de Middeleeuwen. De typisch Russische apathie lijkt echte verandering in de weg te staan.

Kijk hier naar Michel Krielaars in Boeken.

 

Koert Lindijer

De vloek van de Nijl. Gestrand in de oorlog van Sudan
(AtlasContact)

Na een halve eeuw oorlog tussen het Arabische noorden en het zwart-Afrikaan­se zuiden, leek er met de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan in 2011 eindelijk kans op rust en vrede te ontstaan. Koert Lindijer weet in De vloek van de Nijl de complexe verhoudingen uitstekend inzichtelijk te maken. Hij laat zien hoe diep de sporen van de slavenhandel aan het begin van de negentiende eeuw nog altijd zijn en hoe racisme en kolonialisme niet zomaar uit te roeien zijn.

Luister hier naar Koert Lindijer in OVT.


 

 

Peter Vermeersch

Ex. Over een land dat zoek is
(De Bezige Bij)

Slavist Vermeersch reisde door Kosovo, Servië, Bosnië, Montenegro, Macedonië, Kroatië en Slovenië. Hij liet zich leiden door toevallige ontmoetingen met dakdekkers, dichters, boksers en apothekers, die hem vertellen over het leven op de versplinterde Balkan waar nog maar zo kort geleden zoveel bloed vloeide en waar de economische situatie vaak deplorabel is. Maar Vermeersch heeft ook volop oog voor de schoonheid van de Balkan, die de dichter in hem boven brengt.

Kijk hier naar Peter Vermeersch in Boeken.

 

Pieter Waterdrinker

De correspondent (Prometheus)

Al twintig jaar woont Pieter Waterdrinker in Rusland, en in die jaren bereisde hij het land tot in de verste uithoeken. Met grimmige humor schrijft hij over zijn vele kleurrijke buren die in hetzelfde appartementencomplex wonen, over zijn Russische schoonfamilie en over zijn worsteling tussen journalistiek en literatuur. Als correspondent tegen wil en dank doet hij verslag van zijn journalistieke werk, waarbij hij soms dicht de grenzen van de fictie ­nadert die hem zo lief is.

Kijk hier naar Pieter Waterdrinker in Boeken.