vijf vakantielanden waar je aan bizarre sporten kunt doen

Nog geen vakantiebestemming gekozen? Aan de hand van vijf thema's selecteren we de meest passende landen voor jou. De VPRO neemt je mee op reis, in beeld en geluid. Deel 2: landen waar je bizarre sporten kan beoefenen.

vpro op reis

De VPRO maakt al jaren reportages en documentaires in het buitenland. Uit al dat prachtige werk hebben we een selectie voor je gemaakt, deze keer per thema. Omdat je de wereld van vandaag beter kunt begrijpen door deze verhalen. Veel plezier!

Groot-Brittannië

Het land van bizarre sporten bij uitstek is natuurlijk Groot-Brittannië. De lijst met absurde competities in dit land lijkt wel eindeloos. Van het kampioenschap Ferret-Legging (jawel: een fret in je broek houden) tot de Man versus Horse Marathon, en van het kampioenschap Cheese-Rolling tot de wedstrijd Bog Snorkelling (snorkelen in veenmoeras).

In Groot-Brittannië hoef je je werkelijk nergens voor te generen, zeker niet als er de stempel 'traditie' op staat. Helaas denkt de Britse adel daar ook zo over, wanneer zij met Europese subsidies hun 'cultuurgoed' in stand houden. Op onze Groot-Brittannië-pagina vind je meer over dit verhaal.

Rusland

Bij Rusland denk je misschien aan grote schakers als Kasparov, maar ook op het gebied van schaakboksen doen ze het goed. Schaakboksen? Inderdaad: een combinatie met schaken en boksen. De sport werd bedacht door de Nederlander Iepe Rubingh, die was geïnspireerd door een Joegoslavisch Science Fiction-stripboek, Cold Equator.

Ondertussen wordt schaakboksen van China tot de VS beoefend, en met Nikolay Sazhin heeft Rusland al een heuse kampioen in de categorie 'zwaargewicht' binnen. Zou Poetin deze sport ook al hebben uitgeprobeerd? Op onze Rusland-pagina vind je meer over het succes van deze politieke krachtpatser.

Verenigde Staten

Amerikaans worstelen, ook wel 'professioneel worstelen' of 'showworstelen' genoemd, behoort misschien wel tot de meest absurde taferelen op onze planeet. Het is een mix van worstelen en theater, van sport en entertainment, van realisme en over the top entertainment. Maar het slaat ook aan buiten de Verenigde Staten: zo doen (varianten van) Pro Wrestling het goed in Midden- en Zuid-Amerika en in Azië.

Wat maakt de platte Amerikaanse entertainment-cultuur toch zo verleidelijk? De wereldwijde aantrekkingskracht tot de VS en het onbeteugelde kapitalisme lijkt behoorlijk ver te gaan. Wat zijn de gevolgen hiervan? In de Diogenes-aflevering 'McWorld' op onze VS-pagina komt deze vraag uitgebreid aan bod.

Frankrijk

Frankrijk heeft twee bijzonder goede redenen om op dit lijstje voor te komen. Allereerst heeft de Fransman Yohann Diniz nog altijd het wereldrecord snelwandelen op de 50 kilometer op zijn naam staan. En ten tweede was Frankrijk de winnaar van het afgelopen WK Onderwaterhockey. Met deze twee uitzonderlijke prestaties hebben de Fransen hun sporen wel verdiend: zij zijn behoorlijk goed in bizarre sporten.

Wat ook behoorlijk goed is, is de selectie van VPRO-programma's op onze Frankrijk-pagina. Na het zien van zoveel bizarre sporten lijkt de radiodocumentaire over de Tour de France die je hier vindt plotseling heel normaal, maar dan heb je de tourkaravaan nog niet gezien.

Zwitserland

Misschien mag je dit niet overal zeggen, maar curling behoort wellicht tot de meest bizarre olympische sporten die er bestaan. Toch hebben sommige landen zich er behoorlijk in gespecialiseerd. Hiertoe behoren sowieso Noorwegen (bekend van de fenomenale outfit), Canada, Schotland en Zweden. Maar de meest recente wereldkampioen curling onder de vrouwen is natuurlijk Zwitserland.

Zwitserland heeft zich echter niet alleen in curling gespecialiseerd. Het land staat ook bekend om de ingenieuze deeltjesversneller en - tot voor kort - de bankgeheimen. Hoe kwam de grotere openheid hierover tot stand? Op onze Zwitserland-pagina vind je meer.

advertentie