Kerst vier je natuurlijk samen met de VPRO. En dat kan lekker binnen, want er valt een hoop te kijken en luisteren. Met warme chocolademelk, Joardy Season en de Nationale Wetenschapsquiz zijn je feestdagen compleet.

Nationale Wetenschapsquiz

Je brengt met identieke kristallen glazen een toost uit met champagne en een toost met bubbelloze wijn. De glazen met bubbelloze wijn klinken hoog en helder, die met champagne laag en dof. Hoe komt dat? Laat je hersens kraken met de Nationale Wetenschapsquiz, het jaarlijkse evenement van VPRO en NWO. Speel alleen of trommel je vrienden en familie op en vind uit wie van jullie de meeste kennis heeft.

Bekijk de Nationale Wetenschapsquiz op zaterdag 29 december om 20.20 uur op NPO 2.

Kun je niet wachten tot 29 december?
Bekijk de 15 publieksvragen →
Speel mee met het online jubileumspel →

Het marathoninterview

Het marathoninterview is een echte kerstraditie: lange, live gesprekken op de radio zonder onderbrekingen. Met dit jaar een extra gesprek als podcast. De gasten zijn Arthur van Amerongen, Max van Weezel, Arnon Grunberg en Kathleen Ferrier.

Luister Het marathoninterview op zondag 23, woensdag 26 en zondag 30 december op NPO Radio 1. De extra aflevering is vanaf dinsdag 1 januari beschikbaar als podcast.

De Kloof

Waar je dacht het allemaal wel te weten, kom je bedrogen uit. De Kloof verstrooit. Elke vertelling zet je als luisteraar op een ander spoor.

Dus verlies je vooral, verwonder je, verbaas je, verruim je geest, verbreed je blik, verbind je kortstondig met het eveneens verstrooide brein van een Nederlandse auteur. 

Geschreven door Nederlandse auteurs als Alfred Birney, Georgina Verbaan en Roos van Rijswijk, voorgedragen door onder andere Rifka Lodeizen, Jacob Derwig en Derek de Lint.

Luister online of abonneer je op de podcast. Vanaf 24 december zijn de monologen en de schrijvers die ze schreven ook te horen in Nooit Meer Slapen, om 00.00 uur op NPO Radio 1.

Joardy Season

Ben je wel klaar met grappige kersttaferelen als Home Alone? Gelukkig heeft de VPRO een splinternieuwe absurdistische serie voor je in petto: Joardy Season. Het typetje Harco ontmoet de meest uiteenlopende figuren: van een overambitieuze millennial tot een onzekere performancekunstenaar. Ieder uit een eigen milieu, met eigen ambities en bijbehorende twijfels en problemen.

Bekijk de online serie op het YouTube-kanaal van NPO 3 en VPRO.nl, wekelijks vanaf vrijdag 28 december.

Classic albums: Amy Winehouse

Feestdagen en muziek: een gouden combinatie. Duik daarom in het leven van singer-songwriter Amy Winehouse, met de documentaire over haar bekende album Back to Black. Het album zette haar in 2006 in de schijnwerpers van het wereldtoneel, met hits als 'Rehab' en 'Love is a Losing Game'. Zing mee met de hits en bekijk nooit eerder vertoond beeldmateriaal.

Bekijk Classic Albums: Amy Winehouse - Back to Black op zondag 30 december om 22.45 uur op NPO 3.

De Grote Hummimummi Kerstspecial (hh)

Kerst vier je samen met de mensen van wie je houdt. Toch? Hummimummi wil samen met zijn beste vriendin Oessiepoessie een karaokespecial opnemen, maar dan krijgen ze ruzie...

Douwe Bob, De Likt, Akwasi, Shirma Rouse en Lee Towers zingen liedjes mee en de concurrentie tussen de twee shows leidt tot een felle muzikale strijd. Zing zelf ook mee met Hummimummi en de rest via de karaokemachine op de website.

Met stemmen van onder anderen: Alex Klaasen (Hummimummi) Jetty Mathurin (Oessiepoessie) en Marten Minkema (Spootje).   

Bekijk De Grote Hummimummi Kerstspecial op zaterdag 22 december om 14.35 uur op NPO Zapp.

Vrije Geluiden: Harry Bannink

De muziek van Sesamstraat, Het Klokhuis, De Film van Ome Willem en Ja Zuster, Nee Zuster: vrijwel iedereen boven de 25 jaar kan het vrolijk meezingen onder de kerstboom.

Componist, arrangeur en pianist Harry Bannink schreef in zijn carrière een gigantisch oeuvre van zo'n vierduizend liedjes. Een deel van zijn muziek zit in ons collectieve geheugen verankerd, maar veel van zijn andere composities zijn totaal vergeten. In de tweedelige Harry Bannink-special van Vrije Geluiden doe je een duik in zijn onbekende repertoire. Onder leiding van Banninks oorspronkelijke band komen onder andere Remko Vrijdag, Loes Luca, Sesamstraats Tommie en Ome Willem een selectie zingen uit het verzonken werk.

Bekijk De liedjes van Harry Bannink op zondag 23 en 30 december om 10.30 uur op NPO 1.

Alleen op de wereld (hh)

Alle kinderen hebben wel wat. De een is doof, de ander schrijft links, weer een ander heeft ADHD. En Remi? Remi is een vondeling. De klassieker Alleen op de wereld is bewerkt tot deze ontroerende televisieserie, perfect voor de kerstdagen.

Bekijk Alleen op de wereld op zaterdag 22 december en zondag 23 december als marathon vanaf 12.20 en 13.00 uur op NPO Zapp.

Het succes van de kringloopwinkel (hh)

De ene na de andere winkelketen gaat failliet, maar er is een winkel die een ongekende groei doormaakt: de kringloopwinkel. En daarom wordt deze vanaf 24 december in de schijnwerpers gezet. De hartverwarmende documentaireserie Het succes van de kringloopwinkel laat zien dat de kringloop niet alleen qua spullen, maar ook qua mensen vol verborgen parels zit.

Het is een plek waar mensen weer met elkaar praten, waar ze elkaars problemen helpen oplossen, waar nieuwe talenten ontdekt worden. En dat grotendeels zonder dat de overheid zich ermee bemoeit.

Kijk van maandag 24 tot en met vrijdag 28 december naar Het succes van de kringloopwinkel om 19.50 uur op NPO 2.

Toren C (hh)

Toren C maakt zich op voor de kerstdagen. Dat betekent allerlei aanstootgevende, valse en pijnlijke taferelen op de werkvloer van het bedrijvencomplex. Zoals altijd eigenlijk, maar voor kerst doen de kantoorbewoners er nog een schepje bovenop. Vol hilarisch leedvermaak en plaatsvervangende schaamte.

De Toren C Kerstspecial zie je op donderdag 20 december om 23.05 uur op NPO 3.

Zwelgplek

Heb je niets met dat vrolijke decembergedoe en zit je met kerst in een hoekje te huilen? Breng dan een bezoek aan de Zwelgplek, speciaal voor mensen in mineur. Ruil bijvoorbeeld je rampspoed: deel anoniem je rotgevoel over je (schoon)familie of hartenzeer over je kerstmaaltijd die niet te vreten was en krijg dat van een ander retour. Nog niet uitgezwelgd? Je vindt er ook een boel verhalen over rottige situaties en verdrietige momenten.

Blijf dus lekker in bed liggen, vergeet die feestoutfit en dat kerstdiner: kom de feestdagen online door met de Zwelgplek.

Alvast een kleine vooruitblik op het nieuwe jaar: kijk op vrijdag 4 januari om 20.30 uur op NPO 3 naar De Nationale Zwelgavond, een studioshow met een ode aan de menselijke misère.

Nooit Meer Slapen

Nooit Meer Slapen sluit het jaar af met een vijftal bijzondere gasten: Justine le Clerq, Gerda Blees, Thomas van Aalten, Niña Weijers en Don Duyns. Deze schrijvers lezen ieder een kerstcolumn voor. Na het verhaal worden er vragen beantwoord uit de kaartenbak van het radioprogramma, waarbij we de gasten beter leren kennen. Daarnaast zijn de schrijvers van De Kloof aanwezig en hoor je alle afleveringen van De Kloof.

Luister vanaf maandag 24 tot en met vrijdag 28 december naar Nooit Meer Slapen, om 00.00 uur op NPO Radio 1.

3voor12

Van plan om een dansje te wagen tijdens de feestdagen? Dan moet je bij 3voor12 zijn voor tips over de allerbeste eindejaarsfeesten, verspreid over het land. Voeten van de vloer!

Lees meer over de beste feesten om december mee af te sluiten.

Als je liever thuis op de bank blijft zitten is er gelukkig ook wat te doen: kijk online nog eens naar de liveopnames die 3voor12 dit jaar maakte. Editors op Pinkpop, De Jeugd van Tegenwoordig op Lowlands of Arctic Monkeys op Best Kept Secret: er komt genoeg moois voorbij. Weer eens wat anders dan het kijken naar kerstfilms met de familie!

Kijk online naar de mooiste concerten van 2018.

OVT & Tijdgeest & Bureau Buitenland

Dit jaar bestaat het Amerikaanse platenlabel Smithsonian Folkways 70 jaar. Radioprogramma OVT zendt op 30 december een lang interview uit over de geschiedenis van de Amerikaanse folkmuziek. Met Huib Schippers: hoofd van het label. Om alvast in de stemming te komen luister je hier naar de Spotify-lijst met nummers die ook in de uitzending te horen zijn, waaronder een vroege Bob Dylan.

Luister naar de uitzending van OVT op zondag 30 december om 10.00 uur, NPO Radio 1.

Er is meer van OVT: de nieuwste aflevering van podcast Tijdgeest gaat over een middeleeuwse reliekenroof in het jaar 1087. Midden in de nacht vallen tientallen gewapende Italianen een plaatselijke kerk binnen in het zuiden van Turkije, op zoek naar de sarcofaag van Sint Nicolaas – a.k.a Sinterklaas, a.k.a. Santaclaus. Eenmaal gevonden breken ze die open, en binnen een paar ogenblikken belanden de overblijfselen van de Heiligman in de zak. Die gaan mee terug op de boot naar Italië, naar Bari. Wat bezielde deze zich zo schandelijk misdragende geestelijken?

De heiligman in de zak van podcast Tijdgeest luister je hier.

NPO Radio 1-programma Bureau Buitenland heeft tijdens de feestdagen extra lange gesprekken met bijzondere gasten over hun expertisegebied. Zo komt televisiepresentator Wilfred de Bruijn langs om te spreken over Frankrijk, wordt er met correspondent Melvyn Ingleby en voormalig correspondent Froukje Santing gesproken over Turkije en vertelt AP-fotograaf Bram Janssen over zijn project ‘Missing Migrants’.

Luister vanaf maandag 24 december tot en met vrijdag 4 januari naar Bureau Buitenland, om 19.00 uur op NPO Radio 1.

VPRO Cinema's Film van het Jaar

Heb jij dit jaar een boel films gekeken? Doe dan mee met VPRO Cinema’s Film van het Jaar-verkiezing. Vorig jaar was Moonlight de winnaar. Wat waren volgens jou de beste films van 2018?

Breng je stem uit en maak kans op een jaar lang gratis naar de bioscoop! Is dat geen mooi vooruitzicht voor het nieuwe jaar?

Stemmen kan hier tot en met zaterdag 5 januari. De volledige uitslag van de verkiezing wordt op maandag 7 januari bekend gemaakt.