In juli 2017 was Alida een van de uitblinkers tijdens het Europees Jeugd Olympisch Festival in Gyor, waar ze verrassend goud én zilver won in een ijzersterk deelnemersveld. ‘Wat goed is komt snel,' zei chef de mission Pieter van den Hoogenband toen over haar.

Dat geldt zeker voor Alida, die in juni 2018 met overmacht tweevoudig Nederlands Kampioen kogelstoten en discuswerpen werd bij de junioren. Dat is niet het enige: Alida werd ook al vierde bij het discuswerpen op het NK voor senioren, als B-juniore van 'nog maar' 16 jaar.

Het talent heeft ze overigens niet van een vreemde; ze is de dochter van tienvoudig Nederlands kampioen discuswerpen Jacqueline Goormachtigh, die tevens haar trainer is.

De weg naar de top loopt voor Alida vooralsnog in een steile lijn omhoog, maar het leven was tot nu toe niet zonder hobbels. Zo lijdt Alida aan de pigmentziekte vitiligo, waardoor haar huid witte vlekken vertoont en de zon niet goed verdraagt. Als kind groeide ze op in Suriname, maar liep daar bijna dagelijks tweedegraads brandwonden op. Reden voor de familie om uiteindelijk terug te verhuizen naar Nederland.

Op school in Rotterdam werd ze vanwege haar huidziekte erg gepest maar inmiddels blinkt ze uit als kogelstoter en discuswerper en durft de hele wereld haar bevlekte benen te laten zien. De sport is voor haar letterlijk een reddingsboei en het doel is duidelijk: goud halen op de Olympische Spelen en een boegbeeld zijn voor mensen met vitiligo.

alles van Alida ( 1 t/m 2 van 2 )

alle artikelen over Alida

Alida in de media

Niet alleen wij, maar ook andere media houden de beloften goed in de gaten. Lees hier wat er over Alida gezegd en geschreven wordt.