ga direct naar:

volg Jan op Instagram

Toen zijn oma overleed vond Jan op zolder een pijl en boog van bamboe, die ooit nog van zijn vader was geweest. Jan was meteen verkocht.

Hij begon met het schieten van pijlen in de achtertuin van het ouderlijk huis in het Brabantse Demen, maar daarna al snel in clubverband. Hij bleek een natuurtalent. Jan is inmiddels meervoudig Nederlands kampioen en wist zich in 2015 als zestienjarige met het landenteam al te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Dat de bondscoach hem toen uiteindelijk buiten de selectie hield, vanwege een schouderblessure en een gebrek aan vormbehoud, was een grote teleurstelling. Jan weet wat hem te doen staat om de Spelen dit keer wél te halen; fysiek en mentaal sterker zijn dan ooit.

Het mentale aspect is heel belangrijk: 'Het kan best zijn dat je een ronde niet zo goed schiet. Dan is het de kunst om niet te breken of zenuwachtig te worden, dan ga je trillen en wordt schieten al helemaal moeilijk.'

Jan traint en woont inmiddels op Papendal, waar hij ook een bijbaantje heeft in de keuken van het atletenrestaurant. In augustus wacht hem nog één herkansing van zijn HAVO-eindexamen, waarna hij een HBO-opleiding rechten wil gaan volgen. Jan geeft zijn geld graag uit aan merkkleding en exclusieve sneakers. Luchtbuksschieten is een andere hobby.

meer van Jan ( 1 t/m 2 van 2 )

Jan in de media

Niet alleen wij, maar ook andere media houden de beloften goed in de gaten. Lees hier wat er over Jan gezegd en geschreven wordt.