Stella Vie, de gezinsauto van Solar Team Eindhoven, finisht in Adelaide met ruime voorsprong op al haar concurrenten. Ze is energiezuiniger en ze vervoert meer personen. De juryuitslag volgt nog, maar heeft ze al gewonnen.

Klaar voor de start?

 In de cruiserklasse worden de zonneauto's op veel meer beoordeeld dan alleen snelheid. Zo moet de auto zo efficient, duurzaam en handig mogelijk zijn. Stella Vie van Solar Team Eindhoven bevat daarom technische snufjes zoals een solar navigatiesysteem en dit jaar passen er voor het eerst vijf personen in de Eindhovense cruiserauto. 

De cruiserklasse is nog redelijk nieuw in de World Solar Challenge. Hij ontstond in 2013, om zo een auto te maken voor de toekomst: een echte gezinswagen op zonnecellen. Alle twee de keren won Eindhoven met hun zonneauto, dus dit jaar is de druk hoog. Zelf zeggen ze genoeg geduchte tegenstanders te hebben om het weer erg spannend te maken. Toch blijkt al snel dat hun auto enorm energiezuinig rijdt, in vergelijking met de tegenstanders.

Cruiserklasse

In deze klasse is aankomsttijd niet zo belangrijk als in de challengerklasse. Alle zonneauto's moeten binnen een bepaalde tijd binnen zijn: als auto's voor die tijd al aankomen, worden ze nog niet toegelaten. Na die tijd worden ze ook niet meer meegeteld in het klassement. Het telt voornamelijk hoe energiezuinig je rijdt en hoeveel personen je in de auto hebt zitten.

De race

Stella Vie rijdt niet sneller dan sommige van haar concurrenten, maar wel veel energiezuiniger. Bovendien kan het Eindhovense team met vijf personen rijden, terwijl hun grootste concurrenten problemen hebben met techniek, waardoor er maar twee mensen in de auto komen.

Probleem

Op de een-na-laatste dag breekt bij de controlstop de middenconsole los, waardoor het stuur niet meer op de juiste plaats is. Hierdoor besluit het team een half uur eerder te stoppen, zodat ze het probleem kunnen oplossen en morgen weer verder kunnen rijden. De volgende dag kan Stella Vie weer verder rijden en finisht ze rond 11.30 uur in Adelaide.

foto's van Solar Team Eindhoven

Op dag vijf van de race laat de middenconsole los in Stella Vie. Dat moet gerepareerd worden.

Stella Vie in de nacht.

Ook al is de zon onder, nog steeds wordt er gewerkt aan de zonneauto.