Het zit niet mee voor Solar Team Twente dit jaar. Toch zijn ze alsnog op de vijfde plaats geëindigd in de race dit jaar.

Klaar voor de start?

Solar Team Twente doet mee met 'RED Shift'. Het is een lange, dunne auto, die een soort catamaran-uiterlijk heeft, omschrijft Jochem Wildeboer het ontwerp. Hij is hoofd elektrotechniek. Bovendien heeft het team er meerdere edities over gedaan om zijn eigen motor to ontwerpen. Hier zijn ze in 2011 al mee begonnen, maar het duurde langer om hem te perfectioneren. Verder wil niemand al te veel kwijt over de nieuwe zonneauto.

Tijdens de vorige editie, in 2015, verloor Twente nipt van Delft. Dat zorgt ervoor dat ze dit jaar extra gebrand zijn op winnen. Toch gaat het niet allemaal lekker dit jaar. Doordat de GPS-tracker van de organisatie tijdens de classificatie stoort met het systeem van Twente, kan de RED Swift op dat moment niet sneller dan 50 kilometer per uur.

Verstappertje

Ze moeten op de twintigste plaats starten. De eerste dag van de race doen ze vooral hun best om al deze achterstand in te halen. Ze gaan voor een 'Max Verstappertje', zeggen ze zelf. Dat lukt ze ook behoorlijk goed. Al snel rijden ze op de vierde plaats.

De rest van de dagen gaan ze voor de eerste plaats, maar dit lukt ze niet. Een hele tijd staan ze derde in de race, maar op de een-na-laatste dag haalt België ze vlak voor het einde in, waardoor ze weer vierde staan.

Tijdstraf

Bovendien krijgen ze dan te horen dat ze op de laatste dag een tijdstraf krijgen. Dit is omdat ze op de eerste dag een wit kleed hebben gebruikt om RED Swift op te zetten. Hierdoor zou de zon beter reflecteren op hun zonnepanelen en dit mag niet van de organisatie. Twente stopt gelijk met het kleed als de organisatie zegt dat het niet mag, maar desondanks moeten ze de tijdstraf uitzitten.

Twente gebruikt in de RED Swift een wielmotor. Klik hieronder als je wilt weten hoe dat werkt.

foto's van Solar Team Twente

Klaar voor de start?

Dit zijn de vier coureurs van het Twentse team.

De Red Shift op de weg in Australië.

T van Twente.