De studenten hebben er anderhalf jaar voor gezwoegd en nu start de race dan echt. Het begin van 3000 kilometer door de Australische outback, helemaal gereden op zonne-energie.

de teams

 • De Challengers

  Twente start vandaag op de 20ste positie. Dit is omdat de auto tijdens de classificatieronde stoorde met de GPS-tracker die ze van de organisatie gekregen hadden. Hierdoor kon de zonneauto steeds niet harder rijden dan 50 kilometer per uur. Ze beloven een inhaalslag tijdens de echte race: een 'Verstappertje'. Al snel blijkt dat ze hun belofte waar maken. In het eerste uur heeft de RED Shift al twaalf zonneauto's ingehaald. Aan het einde van de dag staan ze op de vierde plaats.

  Het Solar Team uit Delft begint op de vierde plaats in de Challenger klasse, maar na verschillende inhaalacties staan ze al gauw op de eerste plaats. Hierbij zit het team van Tokai University nog vlak achter hen. Zelf zegt het team dat vooral de hitte erg lastig is. Zo is het rond de vijftig graden celsius in de cockpit van Nuna.

  De Cruisers

  Ondertussen is de Cruiserklasse ook onderweg. Zij moeten binnen een bepaalde tijd aankomen in Adelaide, maar verder gaat het bij hen niet echt om snelheid. Veel meer gaat het om energieverbruik en hoeveel mensen in de zonneauto passen. 

  Eindhoven rijdt de hele dag met vijf personen in hun gezinsauto. Aan het einde van de dag staan ook zij op de eerste plaats.

  Solar Team Twente