HET INTERVIEW

HET INTERVIEW

09.00 - 10.00: HET INTERVIEW


++ EEN GOED GESPREK
Marjan Luif in Een Goed Gesprek over 'VUTTERS'.

====


++ ANTON ZIJDERVELD EN HET MODEL SMELTKROES
Vorige week laaide opeens de discussie op over opmerkingen die de Rotterdamse deelraadsvoorzitter Schrijer eerder deze zomer maakte. Toen opperde deze PvdA-er - naar aanleiding van een rapport dat voorspelde hoe de Rotterdamse bevolking in 2017 zal zijn samengesteld - dat de opeenhoping van kansarme nieuwkomers in diverse Rotterdamse wijken de spuigaten uitloopt. Spreiding, was zijn toverwoord.

Het babylon dat graag een mening heeft over de multiculturele samenleving begon vorige week opeens druk te babbelen toen één en ander door de gedachtegoeders van Pim Fortuyn in Rotterdam vertaald werd in het omineuse allochtonenstop. Groen Links bepleitte van de weeromstuit om geslaagde autochtonen te verbieden de stad te verlaten. En inmiddels beschuldigt de PvdA in Rotterdam wethouder Pastors van Leefbaar Rotterdam van racisme, omdat die criminele allochtonen wil weren maar niet spreekt over criminele autochtonen. Waarmee een mogelijk niet onzinnige discussie meteen weer dreigt te verworden tot de loopgravenoorlog die de immigratiediscussie in Nederland zo lang geweest is, of in ieder geval in totale begripsverwarring ten onder gaat....

Maar gelukkig hoeven al die partijgangers in Rotterdam zich niet zo druk te maken, want er is volgens oudhollands gebruik allang een commissie die zich daar ontfermt over de problemen van Rotterdam en zijn nieuwkomers, en die heet dan ook 'de Stedelijke Adviescommissie Multiculturele Stad'. Voorzitter is emeritus-hoogleraar sociologie, CDA-denker en muziekliefhebber Anton Zijderveld. Hij is vanochtend te gast en Chris Kijne praat met hem.

====


++ DWARSLIGGER
Brenda van der Kleij loopt door haar volkstuin in Amsterdam Oost. De tuintjes liggen ingeklemd tussen de spoorlijn Amsterdam-Weesp, de ringweg A10 en het IJmeer. Het complex moet plaats maken voor het nieuwe Sciencepark van de Universiteit van Amsterdam. Dus moet Van der Kleij, na meer dan twintig jaar tuinieren, begin volgend jaar weg. Tegen dat besluit heeft ze al 19 processen gevoerd bij de rechtbank en de Raad van State. Verslaggever Irene Houthuijs portretteert een gedreven actievoerder. Een reportage.

====


++ DE WASSEN NEUS VAN VERDONK
Volgens vreemdelingenadvocaat Flip Schuller is de pardonregeling van minister Verdonk een wassen neus. Van de 2200 asielzoekers die aan alle voorwaarden voldoen heeft het gros al een verblijfsstatus op grond van een eerdere regeling. Schuller stelt dat het aantal asielzoekers dat daadwerkelijk dankzij deze nieuwe regeling een verblijfsvergunning krijgt vele malen lager zal zijn dan 2200. Bovendien bevoordeelt de overheid asielzoekers uit landen als Irak en Afghanistan, die gemakkelijker assimileren in Nederland dan bijvoorbeeld Afrikanen.

Chris Kijne praat live met vreemdelingenadvocaat Flip Schuller.

====

advertentie