Het interview

Het interview

09.00-09.30 uur: Hoe moet de kabinetsformatie verder?
Nu de SP niet meer aan tafel zit, gaat de informatie een nieuwe fase in. Tegelijkertijd bereiden de fracties zich voor op het debat dinsdagavond over de motie-Bos over een generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers - een motie die het kabinet onuitvoerbaar acht.
Gesprek met drie prominenten van de partijen op wie de schijnwerpers nu het meest zijn gericht: Han Noten, fractievoorzitter van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer, Doekle Terpstra, oud-CNV-voorzitter en een van de CDA'ers die bij Balkenende aandringt op een generaal pardon, en Eimert van Middelkoop, senator van de ChristenUnie.

09.30-09.45 uur: Het Transitorium, deel 3
U bent oud, u bent ziek en de dokter kan er niks meer aan doen. Wat moet u dan? Terug naar huis kan niet. Het verpleeghuis heeft een lange wachtlijst. Het verzorgingshuis zit ook vol. Grote kans dat u dan in ‘Het Transitorium’ terecht komt, de wachtkamer voor hen die uitbehandeld zijn. In het Transitorium van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, afdeling B7, verblijven voornamelijk mensen van tachtig jaar of ouder. De meesten van hen zijn dementerend. Gemiddeld blijven ze daar twee tot drie maanden. Verslaggever Irene Houthuijs volgt deze weken drie patiënten van B7. Vandaag aflevering drie.

09.45-10.00 uur: Interview met rechtsgeleerde Afshin Ellian over een Iraans fatwa tegen een Azirische journalist. Eind november bracht de BBC het bericht dat een groot ayatollah in Iran een fatwah heeft uitgesproken. Dat gebeurt wel vaker in Iran zelf, maar het bijzondere van deze fatwah is dat het een journalist betreft die in buurland Azerbedzjan woont en niet in Iran. Diezelfde BBC meldde dat de man de doodstraf verdient, omdat hij het Christendom superieur zou achten aan de Islam. En hij heeft ondermeer een artikel geschreven over de profeet Mohammed, waarbij de omstreden Deense cartoons geplaatst zijn.
Ashfin Ellian, rechtsgeleerde en columnist van NRC Handelsblad, Thomas Erdbrink, correspondent, en Hans van Baalen, buitenlandspecialist voor de VVD in de Tweede Kamer reageren.

advertentie