De ochtenden, binnenland

De ochtenden, binnenland

De opmars van de financiële opkopers

De vorige minister van Financiën Wijn noemde ze 'sprinkhanen die bedrijven opkopen, uitzuigen en in stukken verkopen': de zogenaamde hedgefondsen en opkoopfondsen ('private equity'). Op de EU-top in Berlijn afgelopen weekend kondigde Wijns opvolger Wouter Bos aan om de sector in Nederland in kaart brengen. Recente kwam een hevig debat over de rol van de fondsen op gang.
In Het Interview oud-Vendex-topman Arie van der Zwan, die - als adviseur van de centrale ondernemingsraad - bij uitgeversconcern PCM de rol van een hedgefonds van nabij meemaakte.

De Blöte-tapes

Eerste deel van een reportageserie over het wel en vooral wee van een 31-jarige jongeman die sinds drie jaar in een TBS-kliniek zit. Na een jeugd vol internaten en een pleeggezin kreeg Richard Blöte, behept met een autistische stoornis, een woninkje in Den Haag. Slechts gesteund door zijn buurvrouw en enkele andere omwonenden wist hij het er vier jaar uit te houden. Toen ging het mis en stak Richard zijn woning in brand.

"België" aan de man gebracht

In een poging om Vlaanderen en Wallonië dichter bij elkaar te brengen hebben de Vlaamse krant De Standaard en de Franstalige krant Le Soir de handen ineen geslagen. Een maand lang berichten beide kranten uitvoerig over de situatie aan weerszijden van de Belgische taalgrens. Er is zelfs een reclamebureau in de arm genomen om "België" aan de man te brengen. Luister naar een reportage van Bram Van de Velde. Hij spreekt onder andere met Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van De Standaard.

advertentie