Interview

Interview

Ahmed Aboutaleb over het integratievraagstuk

Interview met Ahmed Aboutaleb, die Rob Oudkerk in februari opvolgde als PvdA-wethouder Sociale Zaken, Onderwijs en Integratie in Amsterdam. Gesprek over onder meer de vraag of je integratie kunt bevorderen via religie, hoe je witte kinderen op zwarte scholen krijgt, en hoe de opgelopen spanning tussen bevolkingsgroepen bezworen kan worden.
---

Wij en onze ouders

De heer Wouda is mantelzorger. Samen met zijn vrouw helpt hij al enige jaren zijn bejaarde schoonmoeder. Dat kost veel tijd en is niet altijd een bron van vreugd. Wouda pleit voor duidelijke afspraken tussen zorgbehoeftigen, mantelzorgers en officiële instanties, om problemen als de zijne te voorkómen.

Over problemen als geschetst door de heer Wouda gaat het ook in een drie uur durend themaprogramma dat de VPRO televisie zondagavond tussen 21.00 en 24.00 uur uitzendt. De thema-avond 'Wat doen we met onze ouders' gaat over hoe de generatie van 35 - 50 jaar worstelt met dilemma's rond de laatste fase van het leven van hun ouders. De meeste van hen moeten er niet aan denken om hun ouders in huis op te nemen. Toch willen ze er ook geen getuige van zijn dat ze wegkwijnen in een bejaarden- of verpleegtehuis. Nergens verraden etnische, culturele en sociaal-economische verschillen zich zo duidelijk als bij dit onderwerp. De hier woonachtige Turken en Marokkanen vinden ons pover omgaan met onze hulpbehoevende ouders. En toegegeven, wij calculerende burgers zitten er behoorlijk mee in onze maag. Voor je ouders zorgen is leuk, maar het moet je niet teveel beperken. De tijd en energie die de zorg voor de ouders vergt, wringt immers al snel met onze eigen ambities.

En dan de ongelijkheid die ontstaat tussen ouders als één van beiden aftakelt. Alle aandacht gaat dan uit naar de kwalen van één van de twee, waardoor er te weinig wordt omgekeken naar de ander. En hoe denken onze kinderen over het verzorgen van ons? En hoe denken wij dat zij er over denken? En wat verwachten wij in de toekomst van onze kinderen? En hoe verhoudt zich dat tot wat we zelf bereid zijn te doen voor onze ouders? Kortom, een zoektocht naar nieuwe etiquette op dit gebied.
---

Europese waakhond is waakmonster

De Consumentenbond heeft deze week uitgeroepen tot 'Week van de Waakhond'. De hond die moet waken voor de belangen van de consument. Als het aan de consumentenbond ligt, krijgt Nederland er niet zo maar een waakhond bij, maar een waakmonster. Zij pleit voor een toezichtinstantie voor het bedrijfsleven met vérgaande bevoegdheden, tot huiszoeking aan toe. Over hoe dat er in de praktijk uit gaat zien praat Ger Jochems met Geraldine Huiszoon, zij is juridisch beleidsmedewerker van de Consumentenbond.
---

advertentie