Harrie Lavreysen

Harrie Lavreysen (Luyksgestel, 17 maart 1997) is een getalenteerde baanwielrenner.

Tot 2016 was Harrie een zeer getalenteerde BMX’er die drie keer Europees- én Nederlands kampioen werd. Maar helaas bleek Harrie te beschikken over schouders van glas. Na een reeks heftige valpartijen en vier schouderoperaties zat Harrie’s BMX-carrière er op.

Harrie bereidde zich mentaal al voor op een andere toekomst, totdat de bondscoach van het baanwielrennen Harrie onverwacht een alternatieve route bood. Die zag potentie in Harrie en gaf de BMX’er een kans op de baan.

Amper anderhalf jaar later heeft Lavreysen zich op het houten plankier ontwikkelt tot een van de meest veelbelovende jonge sprinters ter wereld. Zijn explosiviteit is ongeëvenaard, de omvang van zijn bovenbenen navenant.

In zijn korte carriere op de baan tot nu toe won Harrie al drie wereldbekerwedstrijden en als rookie wist hij tijdens het WK baanwielrennen in 2017 al twee zilveren medailles te winnen op het onderdeel sprint en teamsprint. Tijdens het WK baanwielrennen dat afgelopen maart plaatsvond, ging Harrie met zijn team in eigen huis zelfs met het goud aan de haal op de teamsprint.

De wielerwereld ligt aan zijn voeten, maar ondertussen loert het gevaar. Een val op de houten piste en zijn Olympische droom ligt aan diggelen.