Labyrint Radio

Valse vrienden, China en industriële planten

Labyrint Radio

Valse vrienden, China en industriële planten

Femke Swarte bespreekt haar onderzoek naar onderlinge verstaanbaarheid tussen Europese talen, Albert Postma beantwoordt de vraag over tijdsvolgorde in ons brein, een reportage over de wetenschap in China, Erwin Kluver vertelt over bouwen met levende bomen en Bob Ursem gebruikt planten als inspiratiebron voor allerlei industriële toepassingen.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Valse vrienden

vanaf 00:06:17

Wie in het Duits naar ‘der See’ vraagt, wordt naar het meer gestuurd. En als je naar ‘das Meer’ gaat, kom je bij de zee uit. Zo zijn er meer 'valse vrienden', maar nauw verwante talen hebben natuurlijk ook veel overeenkomsten. De onderzoeksgroep MICReLa van de Rijksuniversiteit Groningen heeft een online taalspel ontworpen voor 16 Europese talen om te kijken hoe goed sprekers van nauw verwante talen elkaar verstaan. Femke Swarte is taalonderzoekster en houdt zich bezig met de Germaanse talen binnen dit onderzoek, waaronder het Nederlands.

Post: Tijdsvolgorde in de hersenen

vanaf 00:16:50

Hoe plaatsen we onze herinneringen in de juiste tijdsvolgorde? Luisteraar Jan Vaartjes vroeg zich af hoe het mogelijk is dat ons brein gebeurtenissen uit het verleden op volgorde kan plaatsen. Albert Postma, hoofd van de afdeling psychologische functieleer aan de Universiteit Utrecht, geeft antwoord op de vraag.

Kennis is macht

vanaf 00:23:25

Het is al jaren onderwerp van gesprek. De economische opkomst van de BRIC-landen Brazilië, Rusland, India en China. Maar hebben ze ook de ideeën, de kennis en de bollebozen in huis? Hoe staat het kortom met de wetenschap in die BRIC-landen? Een vierluik over de globalisering van wetenschap van Frederique Melman. Deel 1: China. Nu nog de fabriek van de wereld. Straks het laboratorium van de wereld? Met onderzoekers Dick (AMC) Swaab, Arthur Mol (WUR) en Twan de Vries (LUMC).

Bouwen met levende bomen

vanaf 00:37:15

In de Botanische Tuin in Delft experimenteren onderzoekers van de TU Delft met een uitkijktoren die helemaal wordt gedragen door bomen. Ze bekijken zo de mogelijkheden om te bouwen met levende bomen. Lemke Kraan beklom het platform, dat nu nog op palen staat, samen met tuinchef Erwin Kluver.

Industriële planten

vanaf 00:40:51

Planten gebruiken als inspiratiebron voor industriële vernieuwing. Bob Ursem, directeur van de Botanische Tuin in Delft, is er een genie in. Een van zijn nieuwste plannen is een mangrovebos als stormbestendige waterkering tegen tsunami's. Dijken zijn er wel, maar die staan op kleigrond waardoor ze bewegen en scheuren. Ook werkt hij samen met ontwerper en kunstenaar Daan Roosegaarde aan schone gaten in de vervuilde lucht van Chinese steden.