• human / vpro
    • Journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Argos is een samenwerkingsverband tussen Human en VPRO.

  • argos
    • Argos onderzoekt en duidt. De uitzendingen zijn elke zaterdag om 14.00 te beluisteren op NPO Radio 1. Op deze website zijn alle onderwerpen met de nodige achtergrondinformatie terug te vinden.

      Thema's
      Medialogica
      Rechtsstaat
      Zorg
       

  • medialogica
  • kijk
  • lees
    • artikelen
    • dossiers
  • luister
    • argos radio
    • podcasts
  • contact
  • COOKIES & PRIVACY

Zoek
© Sophia Twigt / Argos

U bent hier:

  1. argos

  • Waarom verspreidt misinformatie zich snel via Twitter?

    Grote boosdoener is niet de gebruiker maar het design van het platform
    13 oktober 2020

    Sociale media spelen een belangrijke rol bij de verspreiding van nepnieuws. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat Twitteraars retweeten zonder de bron van het bericht te bekijken. Ook verwijzen zij regelmatig naar artikelen zonder op de link te klikken en de achterliggende tekst te lezen. Toch is het verspreiden van nepnieuws niet alleen de schuld van de gebruiker.

  • Wat als je vrienden complottheorieën delen op sociale media?

    Ga niet in discussie, maar wel in gesprek
    2 oktober 2020

    Je scrollt door je tijdlijn op Facebook of Instagram en komt een bericht met een complottheorie tegen van een vriend. Het is een dilemma waar steeds meer mensen tegenaan lijken te lopen. Stel je je vriend vragen over de misinformatie die hij deelt? Ga je in discussie? Of moet je het juist negeren?

  • Hoe betrouwbaar is de PCR-test?

    Uitgelegd door drie verschillende microbiologen
    1 oktober 2020

    ‘Niet besmet, toch positief getest’, kopt NRC Handelsblad eerder deze maand. Het geluid galmt de afgelopen weken na in de politiek, het maatschappelijk debat en op sociale media. Hoe betrouwbaar is die PCR-test waarop alle coronamaatregelen van de overheid zijn gebaseerd?

  • Beïnvloedt de infodemie ons nieuwsgebruik?

    Nieuwsmijding tijdens de eerste coronagolf
    25 september 2020

    Wat doet de overvloed van informatie, de zogenoemde ‘infodemic’ of ‘infodemie’, tijdens de coronacrisis met ons? Uit onderzoek van J-lab van Hogeschool Utrecht en Amsterdam School of Communication Research van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat de overvloed van informatie en het ruime aanbod van nieuwsmedia kan leiden tot het, al dan niet tijdelijk, vermijden van sommige nieuwsmedia en berichtgeving.

  • Zijn er meer positieve coronagevallen doordat we meer testen?

    Het meer testen verklaart de toename niet helemaal
    24 september 2020

    Het is een veelgehoorde verklaring voor de stijging van het aantal positief geteste mensen: ‘Tja, we testen ook veel meer.’ Hoe zit dat? Als we meer testen dan komen er in absolute zin ook meer positieve tests terug. Maar die verklaren de groei van het aantal positieve testen niet helemaal, legt Argos-redacteur Reinier Tromp uit.

  • Zo worden oude krantenkoppen misbruikt in het coronadebat

    Over het online gebruik van oude krantenkoppen om eigen standpunten te bevestigen
    3 september 2020

    Online verspreidt informatie zich razendsnel terwijl de bron soms moeilijk is te achterhalen. Ook worden oude foto’s en artikelen losgetrokken uit de originele context om eigen standpunten te onderbouwen. Zo circuleert op sociale media sinds mei een krantenartikel uit 1989 dat een eigen leven is gaan leiden. Hoe kan dat?

  • De coronacrisis: vloek of zegen voor wetenschappelijk onderzoek?

    Over preprints, coronavirus influencers en open science: de voor- en nadelen van een mondiale pandemie
    24 april 2020

    Wetenschappers, instituten en universiteiten doen momenteel massaal onderzoek. Ze proberen daarbij zo snel mogelijk stappen te zetten en zoveel mogelijk resultaten te publiceren. Onder meer concept-publicaties bewijzen hun waarde, maar tegelijkertijd komen er ook heel wat valkuilen boven. Wat als een onderzoek ongewild viraal gaat op sociale media?

  • Veroorzaakt de coronacrisis een babyboom?

    Door economische onzekerheid en gezinsplanning is dat nog maar de vraag.
    20 april 2020

    Nu we massaal aan huis gebonden zijn, hebben we meer tijd voor elkaar. In verschillende media speculeren deskundigen over een mogelijke babyboom die over negen maanden zou plaatsvinden. Of wordt het toch een scheidingsgolf? We checkten het bij hoogleraar demografie Jan Latten.

  • Is corona overdraagbaar via een oppervlak?

    Het coronavirus blijft wel achter, maar kans op infectie is klein
    16 april 2020

    Zijn winkelwagentjes en onze boodschappen wel veilig om aan te raken? Kunnen we nog wel een deurklink vastpakken? En hoe moeten we omgaan met de knoppen in een lift? Onderzoek wijst uit dat het virus dagenlang achterblijft op plastic en roestvrij staal. Maar wat komt er nog meer uit dat onderzoek? De Corona Debunker van Medialogica zoekt het uit.

  • Is de kans op besmetting groter tijdens sporten?

    Anderhalve meter volstaat, maar een zekere hygiëne is wel nodig
    9 april 2020

    We trekken dezer dagen massaal de buitenlucht in om te bewegen. Afgelopen week verscheen daarbij het nieuws, zo ook in een eerdere versie van dit artikel, dat we in beweging beter meer dan anderhalve meter afstand houden. Maar daarvoor blijkt onvoldoende bewijs te zijn. "Het is vooral belangrijk dat sporters aandacht hebben voor een zekere basishygiëne", aldus epidemioloog Pierre Van Damme.

  • Hoe veilig is de app Houseparty?

    De videochatapp is niet gehackt, maar gegevens zijn ook niet totaal veilig
    6 april 2020

    Sinds we met ons allen massaal thuiszitten zijn videochatapps aan een steile opmars bezig. Onder jongeren doet vooral Houseparty het goed. Tot er afgelopen week het nieuws kwam van een hack. "Klopt niet," zeggen experts. "Maar Houseparty is wel een privacy-nachtmerrie." De Corona Debunker ging op onderzoek.

  • Zorgt de coronacrisis voor schonere lucht?

    Klimaatwetenschapper Guido van der Werf over de invloed van corona op ons klimaat
    4 april 2020

    De afgelopen weken is de uitstoot van stikstofdioxide een stuk lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Zorgt de coronacrisis voor een schonere lucht? Klimaatwetenschapper Guido van der Werf van de Vrije Universiteit legt uit wat de invloed is op het klimaat op de langere termijn.

  • Waarom we aan de haal gaan met cijfers en grafieken

    Factchecker Alexander Pleijter legt uit waarom verwarrende informatie zich verspreidt
    1 april 2020

    Tegenwoordig lijkt iedereen wel een wiskundige. De tabellen, grafieken en cijfers over het coronavirus vliegen ons om de oren. De informatie gaat - uit de context getrokken - een eigen leven leiden. We spreken factchecker Alexander Pleijter: "Je ziet vaak dat mensen data gebruiken die overeenkomt met hun mening om hun eigen standpunten te versterken."

  • Krijg je meer stress door het lezen van coronanieuws?

    Nieuwsconsumptie en stress in tijden van sociale isolatie
    31 maart 2020

    We worden de hele dag geconfronteerd met de coronacrisis: in kranten, op televisie en op sociale media. Heeft dat invloed op ons mentale welzijn? Hoe gaan nieuwsconsumptie en stress samen tijdens sociale isolatie in de coronacrisis? Hoogleraar Agneta Fischer: "Consumeer het nieuws met mate."

  • Is het coronavirus hittebestendig?

    Warme dranken, UV-straling of een heet bad doden het virus niet. De lente wel?
    26 maart 2020

    "Ik verwacht dat het coronavirus in april wel zal verdwijnen, want dan wordt het warmer," zei Amerikaans president Donald Trump tijdens een verkiezingsbijeenkomst in New Hampshire. De bewering dat het coronavirus verdwijnt zodra de temperatuur stijgt, komt vaker terug. Klopt dit?

  • Wees gerust: er komt geen boete op hamsteren

    Wanneer kaart je als journalist nepnieuws aan en wat is de rol van sociale media?
    25 maart 2020

    Iemand heeft flink geknutseld: in een zogenaamd RIVM-bericht staat dat hamsteren zal worden beboet. In een andere afbeelding zien we Rutte die zou aangeven dat we nog tot het weekend hebben om gehamsterde spullen terug te brengen. Het is overduidelijk nepnieuws.

  • Zo drukt Nederlandse politie nepnieuws de kop in

    Nee, helikopters van de luchtmacht gaan niet het land desinfecteren
    24 maart 2020

    In meerdere landen circuleert een bericht dat helikopters van de luchtmacht alle straten gaan desinfecteren. In Nederland krijgt het nepnieuws zelfs een logo van de politie erboven met de vraag of mensen de ramen en deuren gesloten willen houden. Hoe reageert de politie op nepnieuws?

  • Zwanen in Venetië en ander nepnieuws over dieren tijdens corona

    Valse hoop of gaat de natuur er daadwerkelijk op vooruit?
    22 maart 2020

    Zwanen en dolfijnen in de kanalen van Venetië. Op sociale media gaan allerlei verhalen rond over dieren die profiteren van de rust in de natuur. Helaas is niet alles wat je ziet waar. Psycholoog en wetenschapper Nicolet Theunissen legt uit waarom we deze berichten zo graag delen.

  • Voorspelde deze schrijver de uitbraak van het coronavirus in 1981?

    Dean Koontz verzon tientallen jaren geleden een virus dat Wuhan-400 heet
    20 maart 2020

    De thriller The Eyes of Darkness uit 1981 door schrijver Dean Koontz zou de uitbraak van het coronavirus in 2020 voorspellen. Maar in de berichten die hierover op social media rondgaan, staan twee pagina’s uit twee verschíllende boeken.

  • Verergeren symptomen van een corona-infectie door ibuprofen?

    Het antwoord: geen idee, maar paracetamol is eerste keus
    19 maart 2020

    De afgelopen week verschenen er veel tegenstrijdige berichten over ibuprofen. Artikelen over de negatieve invloed van het medicijn, maar ook reacties hierop dat dit nepnieuws zou zijn, verspreidden zich razendsnel. Maar wat klopt er nou wel en niet?

  • pagina
  • 1
  • 2
  • Laad meer
    • alles over dit onderzoek →

Journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Argos is een samenwerkingsverband tussen HUMAN en VPRO.

    • Abonneer je op onze nieuwsbrief
    • Abonneer je op onze podcast
    • Volg ons op Twitter
    • Volg ons op Facebook