Fietsen

2021

Al jaren is in Indonesië de brommer een veelgebruikt vervoermiddel, maar tijdens de pandemie heeft de fiets aan populariteit gewonnen. Daarom gaat Metropolis langs bij meervoudig wereldkampioen Tarwi, die op tachtigjarige leeftijd nog altijd duizenden kilometers per jaar fietst. Tot ongenoegen van zijn vrouw, die veel minder aandacht van hem krijgt dan zijn geliefde fiets.

ook interessant bij dit thema

 • Praten met de doden

  2021

  Nu de dood door corona nadrukkelijker in ons leven aanwezig is, staan we stil bij het verdriet van mensen die een geliefde missen en het contact met hen proberen te behouden. Correspondent Jamal ontmoet Awit, die 'herinneringsresten' kan aanvoelen, zoals ze het zelf noemt. Ze hoort doden met elkaar praten en krijgt visioenen. Jamal gaat met haar mee de bergen in om duidelijkheid te krijgen over een onbekende dode.

  ook interessant bij dit thema

 • Dry January

  2021

  In het kader van goede voornemens nemen veel mensen zich voor om een maand niet te drinken, om te zorgen dat hun relatie met alcohol niet al te innig wordt. Jamal gaat mee met de 23-jarige Riswandi en zijn muzikantenvrienden in het voornamelijk islamitische Indonesië, die er ondanks het taboe dat rust op het drinken van alcohol er lustig op los borrelen.

  ook interessant bij dit thema

 • Milieustrijders

  2020

  Een beter milieu begint bij de enkeling. Jamal ontmoet Mashadi, die in het vissersdorp Pandansari de mangrovebossen probeert terug te planten waarmee het ecosysteem in stand kan blijven. De hoge wortels werken als golfbrekers, om te voorkomen dat het dorp overstroomt. Hij trommelt het hele dorp op om mee te doen, ondanks dat hij eerst werd uitgelachen om zijn megalomane idee.

  Bezorgers

  2020

  We hebben ze in 2020 vaker gezien dan de meeste van onze familieleden: de bezorgers van alle maaltijden en pakketjes die we laten aanrukken. Toch kennen we hun naam meestal niet. In Jakarta volgt Jamal een nacht uit het leven van een kroepoekbezorger. Zijn lading lijkt weliswaar bijna niets te wegen, maar als het waait heeft hij toch een flink probleem. Of als hij de politie tegenkomt.

  Het coronavirus

  2020

  In Jakarta gaat onze correspondent Jamal mee op patrouille. Politieagente Lely heeft de taak om in de sloppenwijken de coronamaatregelen te handhaven. In de drukke wijken is anderhalve meter afstand houden onmogelijk, dus verplichten ze iedereen tot het dragen van mondkapjes. Wie niet horen wilt moet springen: als je geen mondkapje draagt krijg je een fysieke straf en moet je opdrukken of squat jumps doen.

  meer van Jamal ( 1 t/m 9 van 27 )