Nyls Korstanje

Nyls Korstanje (Sneek, 5 februari 1999) wordt de nieuwe Pieter van den Hoogenband genoemd.

Nyls zwom zich op elfjarige leeftijd al in de schijnwerpers door de jeugdrecords van Nederlandse beroemdste zwemmer scherper te stellen. Volgens zijn coach Marcel Wouda druipt het talent er vanaf.

Dat Korstanje een raspaardje is, liet hij zien tijdens de Nederlandse kampioenschappen in 2015, waar hij zich als junior al wist te plaatsen voor het EK, maar niet mocht deelnemen vanwege zijn leeftijd. Maar wat goed is, vergaat niet: Nyls werd dit jaar dubbelvoudig Nederlands Kampioen op de 100 meter rugslag en de 50 meter vlinder en hij plaatste zich bovendien voor het EK in Glasgow dat in augustus 2018 plaatsvindt.

Drievoudig Olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband ziet Korstanje als zijn opvolger op de 100 en 200 meter vrije slag. Hij wijdde in 2011 al een column aan Korstanje in De Telegraaf, met als wijze raad om toch vooral ‘in je eigen droom te geloven’.

Die droom is om Olympisch kampioen te worden, net als zijn voorbeeld ‘VDH’. Korstanje is bereid voor dat doel alles op alles te zetten. Zo gaat hij deze zomer met een scholarship op zak studeren én trainen aan de North Carolina State University in Amerika. The American Dream lonkt.