Rafael Raap

Rafael Raap (Volendam, 18 maart 1999) is een meerkamper die bij de wereldtop hoort onder de twintig jaar.

Rafael groeide op in Schiedam, onder de rook van Rotterdam, als zoon van een muzikant uit Guinee-Bissau en een Nederlandse moeder. Als druk jongetje op de basisschool adviseerde een leraar hem om op atletiek te gaan, waarna zijn veelzijdige talent al snel werd ontdekt.

Inmiddels woont Rafael niet meer bij zijn ouders maar op nationaal trainingscentrum Papendal en traint daar acht keer in de week. Met grote stappen ging hij het afgelopen jaar vooruit, maar het is een hele klus om de trainingen te combineren met een opleiding marketing aan het Johan Cruyff College in Nijmegen en om er daarnaast ook nog een sociaal leven op na te houden. Het leven van een jonge topsporter gaat kortom niet altijd over rozen en is soms eenzaam: ‘Dan mis ik mijn moeder om dat mee te kunnen bespreken.'

Tijdens een trainingskamp in Florida kreeg Rafael een ontsteking in zijn linkervoet. De blessure hield hem een behoorlijk tijdje aan de kant, maar na een onzekere tijd en een gemist WK onder de 20 bleek een operatie niet nodig.

Inmiddels staat Rafael weer op de trainingsbaan en hoopt hij de overstap naar de senioren te kunnen maken. De vraag is hoe die overgang verloopt en of die stap niet te vroeg komt om Tokio te kunnen halen.