Ieder jaar worden er duizenden kinderen uit huis geplaatst. Soms op vrijwillige basis, maar ook regelmatig met spoed en onder politiebegeleiding. Ouders en kinderen die het daar niet mee eens zijn, hebben weinig mogelijkheid om een uithuisplaatsing terug te draaien.

Lange wachtlijsten, geen passende hulp en verkeerde rapportages

Met de introductie van de nieuwe Jeugdwet in 2015 was het doel om het aantal uithuisplaatsingen terug te dringen. Dat is niet gelukt. Soms is een situatie in een gezin zo onveilig voor een kind, dat een uithuisplaatsing het laatste redmiddel is. Maar niet altijd. Deskundigen zeggen dat er meer kinderen uithuisgeplaatst worden dan nodig zou zijn.

Lange wachtlijsten, slepende procedures en verkeerde rapportages liggen ten grondslag aan de problemen. We lopen achter op andere landen, zeggen experts: er worden fundamentele rechten van kinderen geschonden. Maar waar gaat het nu precies mis? En wat zijn de gevolgen daarvan?

Heb je een tip?

Kun je bijdragen aan de voortgang van dit onderzoek, vanuit je vakgebied, of heb je een tip. Deel het met de redactie.

Alle verhalen

Uithuisplaatsingen: luister naar ouders en kinderen

12-12-2020

Jeugdhulpinstanties luisteren slecht naar ouders en kinderen bij het zoeken van hulp voor gezinnen. Dit stellen deskundigen in Argos. Dat vergroot het risico dat de hulp die aangeboden wordt, niet werkt. Daardoor escaleren situaties eerder en worden kinderen sneller onder toezicht gesteld van jeugdzorg of uithuisgeplaatst.
Luister de reportage

‘Praat, stel vragen en accepteer dat er soms levenslang hulp nodig is in een gezin’

22-12-2020

Margrite Kalverboer (60) is Kinderombudsman sinds 2016 en al haar hele leven bezig met kinderen en jongeren. Opgeleid als orthopedagoog en jurist werkte ze bij een pleegzorgorganisatie en bij een gesloten jeugdinstelling. Nu is ze naast Kinderombudsman, ook bijzonder hoogleraar Kind, Kinderrechten en Vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Lees verder→

‘Je weegt de informatie die je krijgt’

22-12-2020

Susanne Tempel behandelt als kinderrechter in Breda zaken waarin de vraag of een kind thuis kan blijven wonen centraal staat. Ingrijpende zaken, waarin veel op het spel staat voor kind en ouders. Zo’n uithuisplaatsing kan voor een tijdje zijn, maar ook voorgoed. Lees verder→

Leven na een uithuisplaatsing

06-11-2020

Stella was tien jaar oud, toen ze uithuisgeplaatst werd. Weg van haar moeder en haar oudere broer. Ze kwam terecht in een instelling tussen veel oudere kinderen en had het er moeilijk. ‘Ik moest me er letterlijk invechten.’ Hoe is het voor een kind om uithuisgeplaatst te worden? 
Lees verder

Uithuisplaatsingen: is de schade niet groter dan de winst?

07-11-2020

Met de Jeugdwet van 2015 werd besloten dat minder kinderen uithuisgeplaatst moesten worden. Toch is het aantal kinderen dat jaarlijks uithuisgeplaatst wordt, sinds die tijd toegenomen. Argos over uithuisgeplaatste kinderen, ouders, de rol van vooroordelen en over de vraag of en hoe kan worden voorkomen dat kinderen ergens anders dan bij hun ouders moeten opgroeien.
Luister de reportage →

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de Argos nieuwsbrief. Wekelijks houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen in onze onderzoeken. En selecteren we de beste onderzoeksverhalen voor je uit binnen- en buitenland.