VPRO Reisseries

Dit is een overzichtspagina met alle reisseries van de VPRO. Hieronder vind je eerst de meest recente series, dan alle reisseries per continent en de makers ervan. Ten slotte hebben we een overzicht gemaakt van alle series op jaartal. Zoek je favoriete serie en ga de grens over.

uitgelicht: Sahara

vanaf zondag 25 november, 20.15 uur, NPO 2

Eeuwenlang voeren kolonisten aan de Sahara voorbij. Nu lijkt Europa zijn zuidgrens naar de Sahara te hebben verlegd om er migratie tegen te houden en terreur te bestrijden. Hoe denken de bewoners van de Sahara over deze inmenging? Hoe ziet hun leven eruit? Wat zijn de onvertelde verhalen en hoe evenwichtig is onze berichtgeving hier over de mensen en landen daar?

In de nieuwe vijfdelige VPRO-reisserie Sahara doorkruist Bram Vermeulen de woestijn van west naar oost, dwars door vier landen, van de Atlantische Oceaan tot de Rode Zee. Hij ervaart de hitte van de woestijn, de gevaren van oprukkend jihadisme en ontmoet de bewoners van een van de meest onherbergzame gebieden op aarde.

Ga naar de site van Sahara

de makers

Jelle Brandt Corstius

Moeilijke landen, vreemde anekdotes, ingetogen commentaar. Dat is de kenmerkende stijl van Jelle Brandt Corstius. De jonge journalist werd bekend met zijn reisverslagen uit Rusland, maar hij heeft inmiddels ook VPRO-series in India en de Kaukasus opgenomen.

Schatgraven: Jelle over zijn favoriete reisseries 

Ruben Terlou

Ruben Terlou is een alleskunner. Hij begon als fotograaf, werd arts en is nu ook programmamaker. Terlou spreekt vloeiend Mandarijn en trok de afgelopen jaren door China om het leven daar vast te leggen. Dat leverde twee documentaireseries over China op.

Ruben Terlou over zijn Chinese droom

Bram Vermeulen

Bram Vermeulen is journalist, correspondent en presentator. Hij vertrok in 2001 naar Afrika en belandde daar via Turkije en het Midden-Oosten opnieuw. Vermeulen is gefascineerd door grenzen en migratie en laat dat zien in zijn documentaireseries.

Schatgraven: Bram Vermeulen over zijn favoriete reisseries

Stef Biemans

In 2004 vertrok Stef naar Nicaragua, waar hij zijn vrouw ontmoette en nooit meer wegging. Stef maakt sinds 2007 allerlei jeugd- en reisseries voor de VPRO zoals Brieven uit Nicaragua, Stefpacking en de series hiernaast. Dat doet hij op z'n Stefs: vol nieuwsgierigheid en met een tikkeltje Biemanshumor.

Stef over zijn leven in Nicaragua

Sunny Bergman

Sunny Bergman maakte naam als feministische documentairemaker en leverde sindsdien maatschappijkritische programma's af: over de zwarte-pietendiscussie, toekomstdromen en de beperkte houdbaarheid van mensen. Voor de programma's hiernaast trok ze de grens over, altijd met haar eigen beleving en verbazing als vertrekpunt.

Lees ook: 'De wereld volgens Sunny' →

meer makers

Wil je meer makers zien? Klik dan hieronder op open.

advertentie