vpro reisseries

De vpro neemt je mee over de grens. Bekijk hier een overzicht van onze reisseries.

Ersin Kiris

In de Ersin in wonderland reist Ersin Kiris in een dubbelrol als journalist en toerist naar populaire vakantieoorden, zoals het Kruger Park en Acapulco. Er is zoveel dat je niet ziet, niet verstaat of niet begrijpen kan. Wat speelt er achter de façade? Ersin maakte een serie curieuze portretten van het paradijs. 

Via Genua

Ilja Leonard Pfeijffer

Via Genua gaat over het verschil tussen droom en realiteit, over hoop en teleurstelling. Ilja Leonard Pfeijffer leidt ons rond door de straten van zijn woonplaats, de Italiaanse havenstad Genua, op zoek naar verhalen over migratie. Pfeijffer spreekt met de kleurrijke bewoners van de centrale straat Via di Prè en laat zien hoe Italië op politiek, sociaal en economisch vlak verandert met alle nieuwkomers.

Bekijk hier alle afleveringen, met ook meer foto's, columns en gedichten

De trek

Bram Vermeulen

In De trek keert Bram Vermeulen (Dwars door Afrika, Langs de grenzen van Turkije) terug naar Afrika om de hoofdrolspelers in het migratiedebat te leren kennen: 'De smokkelaar, die er aan verdient. De drenkeling, die zijn doel nooit bereikte. De gedeporteerde, die het land werd uitgezet. En de xenofoob die geen buitenlanders meer wil. Een serie over de trek uit Afrika, binnen Afrika en terug naar Afrika. We filmden in Senegal, Nigeria, Zuid-Afrika en Niger. Om de mensen te leren kennen over wie het werkelijk gaat.'

Bekijk hier alle afleveringen, met ook meer informatie over de bestemmingen, de hoofdpersonen en andere extra's

Droomland Amerika

Eelco Bosch van Rosenthal

Amerikanen zagen de afgelopen decennia veel oude zekerheden verdwijnen: de volksvertegenwoordiger bleek niet zozeer zijn kiezers te dienen, een baan was niet langer voor het leven. Voor het eerst zeiden mensen dat hun kinderen het niet beter zouden krijgen dan zijzelf. Toch blijken Amerikanen keer op keer weer veerkracht te tonen. Hoe doen ze dat? In Droomland Amerika onderzoekt Nieuwsuur-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal de ontmanteling van de Amerikaanse droom.

Bekijk hier de afleveringen en lees meer over de achtergronden

Americanos

Stef Biemans

Voor het eerst in de geschiedenis zullen Amerikaanse kinderen het niet beter gaan hebben dan hun ouders. Daarmee valt hun Amerikaanse droom in duigen, maar veel Latino's hebben deze droom nog steeds. Het is het land waar Walt Disney en Coca Cola vandaan komen.

Stef Biemans reist langs de grootste migrantendoorgang ter wereld die tussen Guatemala en de Verenigde Staten ligt. Hier ontmoet hij mensen die hem vertellen waarom ze deze gevaarlijke reis willen maken. 'Door te zien wat deze jongens onderweg meemaken, snap ik opeens hoe groot de wanhoop moet zijn,' vertelt Biemans. 'Verwondering heeft plaatsgemaakt voor een diep respect, want de reis is vrijwel onmogelijk.'

Bekijk de hele serie hier

Onderweg heeft Stef Biemans het niet alleen over de reis die de migranten maken, maar ook over wat ze eten. 'Zelf ken ik het gevoel van heimwee naar een boterham met hagelslag, omdat ik geëmigreerd ben naar Nicaragua. Daarom kijk ik onderweg van welke maaltijd migranten dromen en welk stukje heimwee op hun bord belandt,' zegt hij daarover.

Op zoek naar Frankrijk

Wilfred de Bruijn

‘Leven als God in Frankrijk’ mag dan opgaan voor vakantiegangers, voor de Fransen zelf slaat die uitdrukking de plank volledig mis. De aanslagen van 2015 legden een gevoelige Franse zenuw bloot. De tragedie wierp bij veel Fransen de vraag op wat er over is van de waarden Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap die de pijlers vormen van hun Republiek. Ze kampen met werkloosheid, aanslagen en een grote politieke verdeeldheid. Wat is er loos? Wat betekent het vandaag de dag eigenlijk nog om Frans te zijn?

Bekijk hier alle afleveringen en extra's

Om antwoorden te vinden op die vraag doorkruist Wilfred de Bruijn het hele land. Hij gaat in gesprek met boeren en buitenlui, filosofen en leraren, jongeren uit de buitenwijken en telgen uit de Franse elite, Bretonse nationalisten en fervente Front National-aanhangers. Ieder heeft zijn eigen verhaal.

Langs de oevers van de Yangtze

Ruben Terlou zwemt de Yangtze over

In Langs de oevers van de Yangtze reist de Nederlandse fotograaf Ruben Terlou met zijn fotocamera door China. Samen met regisseur Maaik Krijgsman trekt hij langs de oevers van de 6.300 kilometer lange rivier de Yangtze. Onderweg spreekt hij de Chinezen over hun Chinese droom en hoe de economische omwenteling het leven van de Chinese bewoners heeft veranderd.

Bekijk hier alle afleveringen en extra materiaal op een interactieve kaart

Ruben voert ontroerende gesprekken met Chinezen, over dromen over een beter leven, die prins(es) op het witte paard, een schonere lucht en toch je eigen auto, een politieke leider die zorgt voor welvaart voor iedereen en een droom jezelf te zijn. Langs de oevers van de Yangtze is een serie over vooruitgang en stilstand, over behoud en innovatie. Kortom: over contrasten in China.

Het Duitsland van mijn moeder

Britta Hosman

In de zesdelige serie Het Duitsland van mijn moeder reist programmamaker Britta Hosman de familiegeschiedenis van haar moeder na, en daarmee die van heel naoorlogs Duitsland, waarbij de actualiteit - vluchtelingencrisis en Russische dreiging - opvallende parallellen vertoont met het verleden.


Bekijk hier alle afleveringen en extra's bij de reisserie.

Hosmans moeder vluchtte als vierjarig meisje met haar ouders in de winter van 1945 uit Oost-Pruisen. Na de oorlog woonden ze in Oost-Pruisen in de DDR waar haar vader niks met het communistische regime te maken wilde hebben, omdat bedrijven van vrienden werden overgenomen door de Russen. Ze vluchtten weer, dit maal naar Mülheim in het Ruhrgebied. Britta Hosman bezoekt al deze plaatsen uit haar moeders verleden, en haalt de geschiedenis naar boven.

Grensland

Na de annexatie van de Krim door Rusland is het langs de grenzen van Rusland weer onrustig. Alle landen naast Rusland kijken met argusogen naar de oorlog in Oekraïne. In Grensland trekt Jelle Brandt Corstius langs de grenzen van het land van Poetin. Jelle bezoekt zowel de klassieke wantrouwers als de Baltische staten en Kazachtstan, als de nieuwe wantrouwers als Wit-Rusland, dat als loopjongen van Rusland werd beschouwd. Welk beeld hebben Rusland en de omliggende landen van elkaar?

Bekijk hier alle afleveringen en extra's van de serie

Jelle komt onder andere in Transnistrië, dat zich onafhankelijk wil maken van Moldavië en zich aan wil sluiten bij Rusland. Anderen zetten zich juist af: Loekasjenko van Wit-Rusland, gezien als de laatste dictator van Europa, veroordeelt de annexatie van de Krim door Rusland. En hoe reageert Oekraïne op de lange termijn op die annexatie? Rusland gaat in ieder geval door met propaganda, zowel op televisie als via andere middelen, in Moskou koop je kleren met het hoofd van Poetin er op. En hoe kijkt Letland, dat lang tegen Rusland heeft gevochten, tegen Poetin aan? In Kazachstan is dat beeld misschien ook niet al te rooskleurig. Er werden honderden atoombommen getest en de Kazachen kampen sindsdien met een verslechterde gezondheid. 

Het Groot-Britannië van

Het Groot-Brittannië van

Marlou van den Berge en Djoeke Veeninga laten zich in vijf afleveringen door vijf eigenzinnige Britten meenemen naar hun Groot-Britannië. Met de oud-burgemeester lopen ze door Londen, een theatermaakster toont de onafhankelijkheidswens van Schotland en onderzoeken in Wales de klassenmaatschappij met een historica. In Het Groot-Britannië van... wordt het eiland vanuit twee gezichtspunten bekeken; die van de makers en die van hun gidsen.

Bekijk hier alle aflevering en extra's bij de serie

Vraag aan de makers: Is jullie beeld veranderd van Groot-Britannië? "Dat kneuterige zie je heel erg verdwijnen. De traditionele verdeling van upper class, middle class en working class vervaagt. Er is nu een absurd rijke bovenklasse en een werkende klasse, die zelfs als ze werk hebben toch heel erg hard aan de bak moeten om boven de ergste armoede uit te komen."

Onze man in Teheran

Thomas en Newsha

Iran, het land van de tomeloze ideologische haat jegens het Westen en het al dan niet stiekem werken aan een nucleair atoomprogramma. Van vrouwen gehuld in zwarte sluiers, van de met hoge hekken hermetisch afgesloten huizen en gebouwen. Wie of wat erachter schuilt, we hebben eerlijk gezegd geen flauw idee. In vier afleveringen proberen Thomas Erdbrink en regisseur Roel van Broekhoven te laten zien wie de mensen zijn die in Iran vertellen wat wel en niet mag en hoe de samenleving daar ieder voor zich een eigen draai aan geeft.

Bekijk hier alle afleveringen en extra's van de serie

De opzet is anders dan bij de reisseries van hun collega’s Jelle Brandt Corstius (Rusland, India,) en Bram Vermeulen (Turkije, Dwars door Afrika), namelijk persoonlijker; we leren niet alleen het land, maar ook Thomas en zijn familie goed kennen. Eigenlijk is het dus geen reisserie, want Thomas woont samen met zijn Iraanse vrouw Newsha in Iran. De serie werd bekroond met de Zilveren Nipkowschijf in 2015 en twee Tegels in 2016.

Dwars door Afrika

Bram Vermeulen

Afrika is booming, zeggen ze. Maar wat betekent dat? Bram Vermeulen reist in Dwars door Afrika van platinamijnen in Zuid-Afrika naar diamantvelden in Zimbabwe, van kopermijnen in Zambia naar de olie in Angola. Zuidelijk Afrika wordt gekenmerkt door tegenstellingen tussen arm en rijk en blank en zwart, maar ook door de snel groeiende economieën en grootschalige Chinese projecten. Bram Vermeulen laat het Afrika zien voorbij de headlines.

Bekijk alle afleveringen en extra's

Voor Bram Vermeulen was de reis een herontdekkingstocht. Hij heeft zeven jaar lang in Zuid-Afrika gewoond en daar omheen veel gereisd. Hij komt onder andere terecht in de duurste stad ter wereld en in Angola, waar Portugezen naartoe verhuizen om de eigen crisis te ontvluchten.

Amor met een snor

Audrey en Stef

'De latino ziet zichzelf als een dekhengst,' kopt de belangrijkste krant van Nicaragua. Voor Stef Biemans niet gemakkelijk om daar tegen op te concurreren met zijn 'Nederlandse hart van steen.' Toch is hij getrouwd met een Nicaraguaanse vrouw en heeft met haar inmiddels twee kinderen. Vanuit het oogpunt van een importlatino gaat Stef op zoek naar de liefde in Latijns-Amerika.

Bekijk hier alle afleveringen en extra's

Stef ontdekt dat een vrouw naast je huwelijk te hebben geen probleem is en dat je daarvoor speciaal een kamer in een motel kan boeken. En wat heeft de Mexicaanse versie van de smartlap, de mariachi, te maken met de liefde? Ook niet onbelangrijk in Latijns-Amerika: hoe heb je eigenlijk seks in een hangmat? Stef krijgt een spoedcursus en krijgt antwoord op de vraag waarom Brazilianen seskueel het actiefst zijn.

De bergen achter Sotsji

Van 7 tot 23 februari 2014 werden de Olympische Winterspelen gehouden in de buurt van de stad Sotsji in het zuiden van Rusland. Maar waar liggen die bergen nou waar dit allemaal gebeurt? En wie wonen daar? Jelle Brandt Corstius neemt je mee naar de bergen achter Sotsji. 

Bekijk hier alle afleveringen en extra's

38 dagen zaten ze in een bus die niet harder reed dan 70 kilometer per uur en de uitlaatgassen naar binnen uitstootte. Jelle Brandt Corstius en consorten maakten het zichzelf niet gemakkelijk door in de Kaukasus te gaan filmen. Stugge mensen, moeilijke wegen en veel verschillende volkeren. Het levert wel bijzondere beelden op: Een grens tussen Rusland en Georgië die steeds verder verschuift in het voordeel van de Russen, tragische geschiedenissen en een onderdompeling in een oliebad.

Licht op het Noorden

Licht op het Noorden

Scandinavië is voor ons de spiegel waarin wij naar de toekomst kijken. Daar was de eerste vrouwelijke Europese premier. Daar was al tien jaar lang een gedoogakkoord. Stine Jensen vraagt zich af hoe het echte Scandinavië achter de clichés eruitziet en gaat ze op zoek naar het leven voorbij de stereotypen. Hoe kijken Scandinaviërs aan tegen het 'bevoorrechte' leven op de Noordelijke helft van deze aardbol? Hoe geëmancipeerd zijn ze nou werkelijk? En worden daar echt zoveel moorden gepleegd, zoals in de Scandinavische thrillerhits?

Bekijk hier alle afleveringen en extra's

Stine Jensen: ‘Noorwegen is het rijkste land ter wereld. Wij waren bang dat we alleen maar beeld zouden hebben waarin ik in een fijne trui met de ene na de andere gelukkige Noor door een fjord vaar. Maar in elk land is iets aan de hand. Als toerist zie je die fjorden en een prachtig deel van Oslo, maar er is ook een andere kant. Ik vond het shockerend om er met mijn neus bovenop te staan terwijl twee heel aardige jonge mensen heroïne zaten te spuiten. Dat drugsprobleem is iets waar de Noren zich zelf ook geen raad mee weten.'

Van Bihar tot Bangalore

Jelle Brandt Corstius tijdens het Holi festival

Jelle Brandt Corstius op reis door India. Waar hij eerder Rusland probeerde te begrijpen, probeert hij nu India te vatten. Het land telt meer armen dan de armste 26 Afrikaanse landen bij elkaar: 426 miljoen. Maar er is ook enorme rijkdom. Brandt Corstius reist van Bihar, liggend in het arme oosten, tot Bangalore, de technologische reus in het rijke zuidwesten.

Bekijk hier alle afleveringen en extra's

Jelle spreekt een aardig woordje Hindi en spreekt daardoor met veel mensen en doet en drinkt lekker mee. Zo krijgt hij een marihuanadrank aangeboden tijdens een Shivaverering, waarna hij vrolijk meedanst tussen de Indiërs. Voor de reiniging van de geest probeert hij een touw in zijn neus te steken en door zijn mond er weer uit te halen. Ook komt hij een in callcenter waar mensen van over de hele wereld naar toe bellen om een praatje te maken of een nieuwe bruid te regelen.

Langs de grenzen van Turkije

Bram Vermeulen

Bram Vermeulen reist in vier afleveringen langs de grenzen van Turkije. Hier worden de nieuwe machtsverhoudingen rond de Middellandse Zee getekend. Grote ontwikkelingen met enorme gevolgen voor de mensen die er wonen. Vermeulen gaat de schemerzones in aan de randen met Griekenland, Cyprus, Syrië en Irak, op zoek naar de werkelijke scheidslijnen met de buren.

Bekijk hier alle afleveringen en extra's

De vier grenzen laten alle vier een andere kant zien van Turkije. Tussen Turkije en Irak is de grens een frontlinie in de strijd tussen soldaten van het Turkse leger en de Koerdische PKK. Iets verder naar het westen heeft Turkije nieuwe buren: het nieuwe Syrië. Aan de andere kant van Turkije scheidt Griekenland Turkije van de rest van Europa. Ook al behoren ze zelf niet tot de Europese Unie, Turkije wordt wel geacht de grenzen dicht te houden tegen de vluchtelingen die hier de oversteek wagen naar Europa. De laatste muur van Europa staat op Cyrpus. De muur verdeelt het eiland tussen de Grieks-Cyprioten en Turks-Cyprioten.

Het België van

De vijf hoofdpersonen

Vijf Belgische hoofdpersonen tonen hun vaderland aan ons, als eigenzinnige gids door hun kleine maar verdeelde land. Reizen langs thema's als separatisme, de kloof tussen Vlaanderen en Wallonië, identiteit, verbondenheid, creatieve vrijheid, absurditeit, het onaffe land en de verdwijnende staat.

Bekijk hier alle afleveringen en extra's

Schrijfster Annelies Verbeke, schrijver David van Reybrouck, journalist Christophe Deborsu, popartiest Daan Stuyven en theatermaakster Laurence Vielle zijn elk in één aflevering de eigenzinnige gids door hun land. Ze nemen ons mee naar plekken en mensen die hen inspireren en koppelen hun biografisch verhaal aan wat er in België aan de hand is. Hoe kan het kleine rijke land zo verdeeld zijn geraakt, dat de ene helft de andere niet meer kent of niet meer wil kennen?

Van Moskou tot Moermansk

Deze reisserie had ook Langs de oevers van de Wolga kunnen heten want Jelle Brandt Corstius reist langs de Wolga van Noord naar Zuid. In de eerste serie, Van Moskou tot Magadan, reisde Jelle Brandt Corstius van West naar Oost, en lag het accent op het eindeloze Russische platteland en de dorpen. Nu voert de tocht langs relatief onbekende miljoenensteden als Moermansk, Volgograd, Dzerzjinsk, Nizjni Novgorod, maar ook bezoekt hij Moskou en Petersburg.

Bekijk hier alle afleveringen

 

Met thema's als vrouwen in Rusland, nieuwe censuur, het milieuprobleem vanuit Russisch perspectief en het ideologisch vacuüm, wordt opnieuw een relatief onbekende kant van Rusland belicht.

Van Dis in Indonesië

'Het land waar ik het meest nooit ben geweest'

Adriaan van Dis, kind van een Brabantse boerendochter en een Nederlands-Indische vader, maakte na lang aarzelen een televisieserie over het land dat zo’n grote rol speelt in zijn leven. ‘In Nederland was ik nooit bruin genoeg, maar daar hoorde ik er ineens bij.’

Bekijk hier alle afleveringen en extra's

Wat is er nog over van de persoonlijke geschiedenis van Adriaan van Dis in Indonesië? Zijn reis door Indonesië is een reis door de Indonesische cultuur en geschiedenis, en zijn eigen geschiedenis. Op die reis komt Van Dis onder andere tijgers, oerwoud en de kinderen van Soekarno tegen.

O'Hanlons Helden

Redmond O'Hanlon

Auteur en avonturier Redmond O’Hanlon treedt in de voetsporen van zijn negentiende eeuwse helden: ontdekkingsreizigers die de wereld afreisden en de meest wilde ontdekkingen deden. In de tweede serie reist hij naar nog onmogelijker bestemmingen: van de Beringzee en Papoea-Nieuw-Guinea tot ‘Taliban-infested’- Pakistan.

Bekijk hier alle afleveringen en extra's

Een van de grote verrassingen van het Beagle-avontuur was een zwaar bebakkebaarde witharige Engelsman: Redmond O'Hanlon. Zijn gevoel voor humor, zijn zelfspot en zijn ongeëvenaarde kennis maakten hem tot een lieveling van de kijkers. O'Hanlon laat ons kennismaken met zijn helden uit de negentiende eeuw, de tijd waarin hij zelf het liefst geboren had willen zijn. O'Hanlon treedt in de voetsporen van deze mensen. Zo schetst hij een tijd en een manier van leven die we ons nauwelijks nog kunnen voorstellen, maar die de basis heeft gevormd voor de wereld zoals wij die nu kennen.

In Turkije

In deze zevendelige serie reist Bram Vermeulen dwars door Turkije – van de westelijke metropool Istanbul tot de dunbevolkte, uitgestrekte berggebieden in het oosten; van de gesloten grenzen met Armenië tot de open zuidgrenzen met Arabische buurlanden waarmee Turken hun verloren banden weer aanhalen – op zoek naar de snelle veranderingen in een land met een herwonnen zelfvertrouwen.

Bekijk hier alle afleveringen en extra's

Het is een ontdekkingstocht door een land waarvan we alles al dachten te weten. Bram Vermeulen gaat op zoek naar de snelle veranderingen in Turkije, het land dat weigert nog langer de bedelman van Europa te zijn. In een reeks ontmoetingen praat hij over die veranderingen met iedereen die op zijn pad komt, van kappers tot schaapsherders, van studenten tot boeren die vissers werden, van regisseurs tot bouwvakkers die het door oorlog verwoestte buurland Irak weer opbouwen. Hij verkent de grenzen van het toelaatbare in een land waar minirokken en boerka's naast elkaar leven.

Van Dis in Afrika

Van Dis in Afrika

Wat laat zuidelijk Afrika ons zien en wat vertellen de problemen en oplossingen in deze regio ons over onze eigen multiculturaliteit in Europa? Adriaan van Dis reisde twee maanden lang door zuidelijk Afrika, op zoek naar parallellen én contrasten met de huidige West-Europese samenlevingen.

Bekijk hier alle afleveringen

Sinds de jaren zeventig is Van Dis op een persoonlijke manier betrokken bij zuidelijk Afrika. Hij beheerst de Afrikaanse taal, verstaat zich met de schrijvers en dichters, volgt de politieke en sociale ontwikkelingen op de voet en publiceert boeken over deze regio. Van Dis stelt de vraag: kunnen we zuidelijk Afrika beschouwen als een laboratorium, waarin we vooruit kunnen kijken naar onze 'eigen' toekomst, met alle positieve en negatieve ontwikkelingen?

Van Moskou tot Magadan

Jelle Brandt Corstius

Wat is er over van het communisme? Hoe groot zijn de verschillen tussen arm en rijk? Wat is de invloed van corruptie? Is Rusland een ‘jonge democratie’ (aldus Balkenende), een ‘soevereine democratie’ (volgens Poetin) of een ‘fascistisch regime’ (The Economist)?

Bekijk hier alle afleveringen

Net als in zijn boek Rusland voor gevorderden komt Brandt Corstius tijdens zijn reis door het immense land bijzondere mensen tegen in absurde situaties. Of het nu gaat om ruimteafval dat neerstort in een dorp in het Altai-gebergte, of om een ontmoeting met Kirsan Iljoemzjinov, de president van Kalmukkië die claimt dat hij ontvoerd is geweest door buitenaardse wezens, Brandt Corstius komt overal. Of dat nu in beruchte gebieden is als Turkmenistan, Armenië of Tsjetsjenië, of in de decadente winkelpassages van Petersburg of Moskou. Niets is vanzelfsprekend. Aan de andere kant is alles mogelijk. Brandt Corstius stelt vragen, geeft commentaar en plaatst zijn ontmoetingen in een bredere context. Elke aflevering groeit het beeld van Rusland en zijn bewoners.